La sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou , în zilele de 27 și 28 octombrie, au participat mii de credincioși
La pelerinajul tradițional organizat de Patriarhia Română și Arhiepiscopia Bucureștilor la sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor, (prăznuit în data de 27 octombrie), au participat mii de credincioși în perioada 25-28 octombrie.
Sâmbătă, 27 octombrie, de la ora 9, la Altarul de vară de lângă Catedrala Patriarhală, numeroși credincioși din București și din zonele limitrofe, au venit să se roage la Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor. În această zi , la sărbătoarea Cuviosului, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, împreună cu un sobor de ierarhi, preoți și diaconi.
În seara aceleiași zile, numeroși credincioși au fost prezenți la Slujba de Priveghere, oficiată în Catedrala Patriarhală de Mitropolitul Ioan al Banatului, în cinstea Sfântului Iachint de Vicina, sărbătorit de ortodoxie la data de 28 octombrie. Totodată, duminică 28 octombrie, credincioșii au participat la Sfânta Liturghie oficiată de la ora 9,30, în Catedrala Patriarhală, pentru sărbătoritul zilei, Sfântul Ierarh Iachint de Vicina.
Ce trebuie să știe credincioșii despre Sfântul Ierarh Iachint de Vicina
Ultimul mitropolit al Vicinei şi primul păstor al Bisericii lui Hristos din Dobrogea şi Ţara Românească, este arhiepiscopul Iachint. El a păstorit doar câţiva ani la Vicina, dar începând din anul 1359 şi-a mutat scaunul la Curtea de Argeş, la solicitarea marelui voievod Alexandru I Basarab, întemeietorul Ţării Româneşti, pentru că acesta dorea să aibă un sediu mitropolitan în ţara sa. De aceea, Mitropolitul Iachint a devenit astfel păstor duhovnicesc al tuturor românilor din Dobrogea şi Ţara Românească. El a sfinţit biserici, a hirotonit preoţi, a fost un sfetnic apropiat al marelui domn.
Ca păstor şi părinte sufletesc al tuturor românilor dintre Dunăre şi Carpaţi, mitropolitul Iachint a hirotonit preoţi pentru toate satele, a zidit biserici la oraşe şi sate, a întemeiat noi aşezări mănăstireşti şi a ținut în strânsă legătură duhovnicească Biserica Ţării Româneşti cu Patriarhia de Constantinopol. De asemenea, mitropolitul Iachint avea grijă şi de credincioşii ortodocşi din zonele vecine, îndeosebi din Transilvania și le trimitea preoţi şi călugări misionari.
.