Lăsata secului pentru Postul Crăciunului în 2019
Lăsata secului de Crăciun în 2019 se sărbătorește joi seara, 14 noiembrie. A doua zi, vineri, 15 noiembrie, intrăm în Postul Nașterii Mântuitorului sau Postul Crăciunului, un post cunoscut și împlinit de credincioșii din lumea întreagă.
În acest Post, credincioșii ajunează, un interval de 40 de zile, așa cum a ajunat Proorocul Moisi, dar și patriarhii din Vechiul Testament. În acest post, credincioșii au posibilitatea să se curețe trupește și sufletește. Așa cum înaintașii noștri așteptau venirea Mântuitorului pe Pământ, cu post și rugăciune, așa se cuvine ca toți credincioșii să aștepte și să-l întâmpine prin ajunare pe Mielul lui Dumnezeu născut din Fecioara Maria.
La această sărbătoare se împlinesc tradiții și obiceiuri românești
Lăsatul Secului reprezintă o sărbătoare care marchează ultima zi când se mai consumă preparate culinare de dulce, înainte de începerea unuia dintre cele patru mari posturi rânduite de Biserica Ortodoxa (Postul Nașterii Domnului, Postul Sfintelor Paști, Postul Sfinților Apostoli Petru si Pavel si Postul Adormirii Maicii Domnului).
Sărbătoarea de Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului creştinii o petrec în familie. La masa festivă se adună rudele apropiate și prietenii şi se degustă bucate tradiționale: ciorbă, fripturi, plăcinte şi vin.
În mediul rural, la Lăsata Secului, rudele se adună la cineva acasă, se așează la masă și servesc preparatele specifice sărbătorii. În Muntenia Lăsata Secului este o petrecere de familie: copiii merg la părinți, finii petrec cu nașii și le oferă câte un plocon. Se obișnuiește ca cei mici să îi vizitează pe cei mari, copiii îi vizitează pe părinți, finii petrec sărbătoarea cu nașii și le oferă acestora câte un plocon: un cozonac sau o găină friptă. Prin tradiție, dacă găina adusă la masă are pieptul gras, va urma o iarnă grea, geroasă, dar când pieptul găinii este slab, va urma o iarnă blândă și o vară rodnică.
Ziua de Lăsata secului este dedicată pomenirii celor adormiți
În multe zone din țară, credincioșii pregătesc bucate pe care să le dea de pomană pentru rudele plecate în eternitate: plăcinte cu mălai în frunze de varză, tăiței cu nucă, poame coapte.
Resturile de la masa festivă de Lăsata Secului se adună în fața de masă
Resturile rămase de la cina de Lăsata secului sunt sunt adunate în fața de masă și apoi sunt aruncate în prima zi a Postului Crăciunului păsărilor cerului, dar când le aruncă, gospodina trebuie să stea cu fața la răsărit. Dacă nu se respectă această interdicție, se spune că păsările vor ciuguli toată recolta de boabe din acea gospodărie. De asemenea, pentru a fi ocolite de pagube, gospodinele trebuie să aşeze oalele cu gura-n jos.
Postul Crăciunului în 2019 ține 40 de zile, începând cu data de 15 noiembrie și sfârșind la 25 decembrie, lăsând sec în seara Sfântului Filip, pe 14 noiembrie. Dacă această zi cade fie miercurea, fie vinerea, postul începe încă din seara zilei de 14 noiembrie.
Postul Crăciunului în 2019
În acest post, credincioșii trebuie să consume mâncăruri de post. Este bine ca toți credincioșii să postească de carne, brânză și ouă, în timp ce lunea, miercurea și vinerea se consumă mâncare fără ulei și fără vin. În zilele de marți și joi se face dezlegare la untdelemn și vin. Mai mult, sâmbetele și duminicile, până pe 20 decembrie, inclusiv, se dezleagă de untdelemn, pește și vin.
Lăsata secului în 2019. Dacă în zilele de luni, miercuri și vineri Biserica Ortodoxă prăznuiește vreun sfânt important, însemnat în calendar cu cruce neagră, creștinii pot consuma untdelemn și vin; iar dacă hramul bisericii sau vreo sărbătoare însemnată în calendar este marcată cu cruce roșie, atunci se face dezlegarea și la pește. În zilele de marți și joi, credincioșii pot consuma pește, vin sau untdelemn
În ziua de Ajun se mănâncă abia seara
În ziua de Ajunn se consumă doar grâu fiert îndulcit cu miere, covrig, turte din făină și poame, deoarece cu semințe a ajunat și Daniil proorocul și cei trei tineri din Babilon, care au prevestit și așteptat Nașterea Mântuitorului. De Crăciun, indiferent de ziua în care cade, se mănâncă de dulce.
Lăsata secului 2019 Crăciun.
Când este dezlegare la ulei și vin
Se mănâncă untdelemn și se face dezlegare la vin în datele de 16, 22, 23, 24, 25 și 30 noiembrie, dar și pe 4, 5, 6, 7, 9, 12, 13, 17 și 20 Decembrie, dacă aceste zile cad lunea, miercurea sau vinerea, deoarece în aceste zile Biserica prăznuiește Sfinții mai importanți.
Lăsata secului 2019 de Crăciun. Dezlegare la pește
Se face dezlegarea la pește pe când Biserica Ortodoxă prăznuiește Intrarea în Biserică a Maicii Domnului, pe 21 noiembrie, indiferent dacă această sărbătoare va cădea miercurea sau vinerea.
De asemenea, credincioșii pot mânca pește în zilele de luni, miercuri și vineri ale acestui post, doar dacă în aceste zile cade hramul bisericii din parohia noastră. Nu în ultimul rând, se face dezlegare la pește în zilele cu sfinți însemnați, dar și în zilele de 16, 22, 23, 24, 25, 30 Noiembrie și 4, 5, 6, 7, 9, 12, 13, 17 Decembrie dacă zilele acestea cad Marți sau Joi. Cu atât mai mult, când Marțea sau Joia se întâmplă hramul bisericii, conform ziarulunirea.ro.