Miercuri, la Patriarhia Română, Preafericitul Patriarh Daniel a oficiat Sfânta Liturghie la cel mai mare praznic închinat Maicii Domnului
Miercuri, 15 august, la cel mai mare praznic închinat Maicii Domnului, sărbătoarea Adormirea Maicii Domnului, sute de credincioși au asistat la Sfânta Liturghie oficiată de Preafericitul Patriarh Daniel împreună cu Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul în Catedrala Patriarhală.
În pledoaria sa, Preafericitul Patriarh a explicat de ce sărbătoarea din 15 august este una atât de „bogată în înțelesuri duhovnicești”.
Maica Domnului vestită de arhanghelul Gavriil că se va muta la Domnul
Într-o zi de vineri, Arhanghelul i-a adus Maicii Domnului o ramură de finic şi ea a înţeles mesajul, pentru că şi Iisus a fost întâmpinat cu ramuri de finic la intrarea în Ierusalim. Gavriil i-a zis:”Acestea zice Fiul Tău: Vremea este a muta pe Maica Mea la Mine. Nu te teme de aceasta, ci primeşte cuvântul cu bucurie, de vreme ce vii la viaţa nemuritoare”. Vestea primită i-a adus mare bucurie Maicii Domnului.
De ce sărbătoarea se mai numește și ”mutarea”Maicii Domnului la Domnul
În Sfânta Liturghie, Părintele Patriarh a insistat asupra unui aspect semnificativ legat de faptul că sărbătoarea se mai numește și „mutarea” Maicii Domnului la viața veșnică”. Referindu-se la termenul „mutarea de la viața pământească, limitată și trecătoare, la viața netrecătoare și veșnică” Patriarhul Daniel a subliniat că Fecioara Maria nu s-a mutat la ceruri doar cu sufletul, ci și cu trupul.
Totodată, în cadrul Liturghiei, Preafericirea Sa a mai explicat alte aspecte duhovnicești semnificative ale alesei sărbători: „Învierea și înălțarea lui Hristos s-au făcut cu puterea lui dumnezeiască proprie. Ori Maica Domnului nu a înviat și nici nu s-a ridicat la cer cu puteri proprii, ci cu puterea dumnezeiască a Fiului Său.”
Pentru credincioșii prezenți la Sfânta Liturghie, dornici să înțeleagă fiecare aspect duhovnicesc al sărbătorii, Părintele Patriarh a mai menționat un amănunt referitor la mutarea Maicii Domnului la ceruri: „Această sărbătoare ne arată că Maica Domnului trece prin moarte ca toți oamenii, dar nu rămâne în moarte pentru că Hristos Domnul, arătând prețuire și cinstire deosebită pentru ea, o ridică la ceruri”. La sfârșitul Liturghiei, credincioșii s-au închinat la icoanele care o înfățișează pe Maica Domnului, rugându-se ca aceasta să le împlinească dorințele.