Miracole creștine în Bisericile Ortodoxe din Capitală: Biserica Sfântul Spiridon Vechi
Biserica Sfântul Spiridon Vechi din Capitală, care adăpostește icoana făcătoare de minuni a Sfântului, este un loc de pelerinaj îndrăgit de credincioși. Zilnic, unii credincioși vin să-i ceară ajutorul, iar alții sunt nerăbdători să-i mulțumească pentru ajutorul primit în clipele de mare cumpănă sufletească sau trupească.
De vineri, 9 decembrie, cu patru zile înainte de praznicul Sfântului Spiridon ( oficiat în fiecare an în data de 12 decembrie) numeroși credincioși din Capitală și din județele învecinate, s-au adunat în sfântul lăcaș rugându-l pe Sfânt să-i scape de necazul lor. Credincioșii care n-au ajuns la Biserica Sfântul Spiridon Vechi nici în ajunul sărbătorii, nici în ziua de prăznuire, au venit în număr mare în ziua următoare, 13 decembrie, o zi care, în tradiția populară, se spune că aduce ghinioane. Mai mult, unii credincioși mărturisesc cu emoție că data de 13 decembrie le-a adus mereu necazuri, de aceea se roagă la Sfântul Spiridon să-i scape de necazurile care apar în viața lor în această zi.
Sfântul Spiridon a ajutat-o să scape de o operație dificilă
O credincioasă din Ilfov, doamna învățătoare Magdalena, vine în sfântul lăcaș, mai ales în ziua de 13 decembrie. Cu trei ani în urmă, se temea pentru viața ei. Medicii i-au recomandat să facă repede o intervenție chirurgicală. Prin operație, doamna Margareta avea șansa să scape de mai multe chisturi, pentru ca acestea să nu degenereze în boala fatală. După ce a primit această veste proastă de la medici, ea a postit și s-a rugat Sfântului Spiridon să-i redea sănătatea. Venea periodic în această biserică și trăia cu speranța că Sfântul are s-o ajute. După două luni, la un control medical, radiografia demonstra un lucru miraculos: chisturile se topiseră...
Sfântul Spiridon a îndreptat o eroare judecătorească
Din familie, un bucureștean, ”Dumitru cel credincios”, așa cum îl ironizau unii prieteni, crede în minuni. Cu doi ani în urmă, ”Cel credincios” s-a judecat cu un prieten de familie, dar s-a rugat în fiecare zi de vineri Sfântului Spiridon. Când nu mai avea nici o speranță, o rudă a descoperit în arhiva sectorului un act prin care ”Dumitru cel credincios” era moștenitorul legal al acelui teren. Adus în instanță, la recurs, actul respectiv a făcut minuni, iar Dumitru a câștigat procesul.
După mulți ani de tratament, a rămas însărcinată
În ziua de 13 decembrie, anul trecut, Rodica, o tânără ” optimistă și cu suflet mare” a aflat că, după cinci ani de tratament, Sfântul Spiridon i-a împlinit dorința: i-a dăruit un copil. Rodica venea în sfântul lăcaș de câte ori avea prilejul și avea convingerea că Sfântul are s-a ajute. O prietenă se amuza pe seama speranțelor ei și o ironiza: „Sfântul tău așteaptă să te rogi mulți ani și bine la icoana lui. Poate când vei avea 50 de ani îți va împlini dorința”...
Credincioșii au aflat despre minunile săvârșite de patronul lor spiritual
Numeroși credicioși care adresează Sfântului Spiridon rugăciuni de ajutor în Biserica Sfântul Spiridon Vechi și în Biserica Sfântul Spiridon Nou din Capitală, lăcașuri ocrotite de patronul lor spiritual, Sfântul Spiridon, au studiat numeroase documente religioase. Ei sunt bucuroși să împărtășească și altora minunile săvârșite de Sfântul Spiridon în timpul vieții și după plecarea lui la Domnul.
L-a vindecat de o boală incurabilă pe fiul împăratului Constantin
S-a dus vestea printre contemporani despre o vindecare miraculoasă pe care a făcut-o pentru Constanţie, fiul împăratului Constantin cel Mare. Acesta suferea de o boală incurabilă, iar Sfântul Spiridon a fost singurul care a reuşit să-l salveze de boala chinuitoare.
Peste noapte, Sfântul a îmbrăcat hainele lui modeste, arhierești
Când insula Corfu a aparţinut veneţienilor, catolici prin credinţa lor, aceştia au vrut să-i mulţumească Sfântului pentru ajutorul dăruit şi i-au schimbat hainele modeste, cu alte veşminte cusute cu fire de aur. Sfântului nu i-au plăcut acele veşminte scumpe; de aceea, peste noapte, el s-a îmbrăcat cu hainele sale arhiereşti. A doua zi, hainele scumpe, dăruite lui de catolici, au fost găsite lângă raclă…
Sfântul Spiridon este singurul Sfânt Călător
„ Am avut prilejul să fiu martor ocular într-o misiune sacră în insula Corfu din Grecia. Sfintele moaşte ale Sfântului Spiridon sunt aşezate în Catedrala care-i poartă numele, din localitatea Kerkira, situată în insula Corfu. Am avut şansa să ating Sfintele Moaşte, pentru că atunci s-a deschis racla, deoarece nu totdeauna racla se deschide la cererea vizitatorilor, ci doar atunci când Sfântul Spiridon socoteşte că cei prezenţi sunt vrednici să atingă Sfintele sale Moaşte. Am fost profund impresionat că la deschiderea raclei am văzut urme de alge pe papucii Sfântului. În tradiţia locală se spune că Sfântul Spiridon umblă pe mare să salveze vieţile celor care sunt în primejdie în timpul furtunilor, fie că este vorba de marinari sau de pescari. Oricine-l cheamă în ajutor: bolnavi, călători sau persoane persecutate, Sfântul Spiridon vine în ajutorul lor”, ne spune părintele Valentin Fotescu, Doctor în Teologie, preot la Biserica Sfânta Vineri Nouă din Bucureşti ( B-dul Nicolae Titulescu).
Multe spitale din lume poartă hramul Sfântului Spiridon
În multe spitale din lume, Sfântul continuă să facă minuni. De aceea, numeroase aşezăminte de sănătate poartă hramul Sfântului Spiridon, care le protejează.
De la sărbătoarea Sfântului Spiridon, ziua începe să crească.
Credincioșii care vor să-i ceară ajutorul Sfântului Spiridon
Credincioşii din Capitală, care vor să se roage în lăcaşuri care poartă acest hram, se pot ruga în următoarele Sfintele lăcașuri : Biserica Sfântul Spiridon Nou, situată pe strada Şerban Vodă nr. 29 şi în Biserica Sfântul Spiridon Vechi- situată pe strada Piaţa Naţiunilor Unite nr 5.