Sâmbătă, 3 iunie: În țara noastră, la Moșii de vară se respectă tradiții speciale de comemorare

31 mai 2017 19:21   Horoscop
Ultima actualizare:

Biserica Ortodoxă a consacrat ziua de sâmbătă, 3 iunie, pomenirii generale a morților. În țara noastră, în anumite zone geografice, se respectă, din moși-strămoși, numeroase tradiții speciale.

 În Prahova se prepară păsat

În diferite localităţi din Prahova se împart căni de lut umplute cu vin şi împodobite la toartă cu flori de trandafir şi de tei. Pentru acest praznic gospodinele prepară păsat (făină de porumb măcinat mai mare) fiert în lapte). Această ofrandă tradiţională se taie felii, se pune pe frunze de nuc şi se împarte săracilor în cimitir. Totodată, ritualul împărţirii bucatelor se împlineşte şi în familia persoanei comemorate. Gospodinele împart vase cu mâncare, cu păsat, cu vin şi cireşe rudelor şi vecinilor în memoria celor adormiţi.      

În Argeş, se fac pomeniri în curtea casei

În satele din judeţul Argeş, gospodarii care fac pomenire pentru cei adormiţi întind masa în curtea casei  şi o împodobesc cu vase pline cu numeroase bucate. În mijlocul mesei, gospodarii așează grămezi de cireşe, de flori şi de colăcei și învită la masă rudele, prietenii şi vecinii să se ospăteze pentru sufletul celor adormiţi în familia sa.

Gospodarii gustă din bucate numai după ce au dat de pomană

După ce au dat de pomană, gospodarii gustă şi ei din cireşe şi din celelalte bucate. De asemenea, în multe localităţi argeşene, se dau de pomană lumânări aprinse, colaci unşi cu miere, colivă, vase de lut umplute cu lapte sau cu vin, pâine de casă şi mâncare gătită, cireşe, oale mari de lut, pentru ca sufletele morţilor să aibă din ce să bea apă.

În localităţile din Ardeal, în fiecare familie, se „ridică” pomeni

În tot Ardealul se dau de pomană fructe şi colaci. În fiecare familie  „se ridică” pomeniri, adică se face pomenirea tuturor rudelor decedate în familie.

În Moldova se împart străchini, căni și plăcinte

În Moldova, credincioşii dau de pomană căni şi străchini umplute cu orez cu lapte, cu vin şi cu cireşe, împodobite la toartă cu flori de tei, ca şi în alte zone ale ţării. În acelaşi timp, gospodinele pregătesc pentru Moşii de vară  bucate cu carne de miel, plăcinte cu varză sau cu brânză.

Tradiții care atrag sporul şi sănătatea în gospodărie

Creştinii care-şi venerează morţii, şi respectă anumite tradiţii în gospodăriile lor, vor fi sănătoşi şi se vor bucura de spor în munca lor pe tot parcursul anului.

Se împarte din primul fel de mâncare preparat pentru praznic  

Pentru a-şi proteja gospodăria de pagubă sau de efectul fenomenelor meteorologice : furtuni sau trăsnete, credincioşii trebuie oferă săracilor o porţie din primul fel de bucate, preparate special pentru praznicul Moşilor de vară.

De asemenea, pentru a avea spor în casă şi pentru a fi sănătoşi tot anul, gospodarii trebuie să dea de pomană bucate proaspete şi obiecte  noi, nefolosite în propria locuinţă.

 Se împlinește datina ramurilor de tei care ocrotește gospodăria

De Moşi , în numeroase zone din țară, credincioșii duc la biserică ramuri de tei și frunze de nuc. După ce sunt sfințite de preoţi, frunzele și ramurile binecuvântate se pun la streaşina casei sau la icoană, pentru a ocroti acea gospodărie de pagubă şi de boală. Mai mult, potrivit acestei datini străvechi, după ce au fost sfinţite, florile de tei sunt folosite ca remediu care vindecă surzenia.

Potrivit tradiţiei, credincioşii pot să prevină necazurile pricinuite de furtuni şi de ploile de vară aruncând în curte, din pragul casei, o crenguţă cu flori de tei sfinţită la biserică în ziua Moşilor de vară.

 Femeile nu au voie să se ocupe de treburile casnice 

În ziua Moşilor de vară, femeile trebuie să respecte sărbătoarea şi să nu se ocupe de treburile casnice. În tradiţia populară se spune că  femeile care nu respectă interdicţia riscă să le amorţească mâinile şi nu vor mai putea munci cu spor.

În ziua praznicului, femeile nu au voie să toarcă

În ziua praznicului, în mediul rural și urban se respectă o veche tradiție:  femeile nu au voie să tricoteze sau să toarcă, pentru că toţi colacii daţi de pomană nu vor ajunge la cei pomeniţi, şi „se vor întoarce”  în casa celor care i-au dăruit.    

Credincioșii trebuie să cinstească cele trei sărbători  

Credincioşii care cinstesc an de an, suita celor trei sărbători : Moşii de cireşe, Rusaliile şi Sărbătoarea Sfintei Treimi vor fi mai sănătoşi, sufleteşte şi trupeşte, în comparaţie cu rudele sau prietenii lor care nu împlinesc datinile strămoşeşti.     

O datină împlinită  pentru ca semănăturile să rodească  

Pentru ca în grădina casei să rodească tot ce au semănat,  gospodarii trebuie să dea de pomană ceapă verde şi usturoi.

Se aruncă un bănuţ în fântână pentru apa dată de pomană

Când gospodarii scot apă din fântână în ziua praznicului, ei trebuie să arunce un bănuţ în fântână ; astfel, apa care se dă de pomană va fi  primită de rudele comemorate.

Recolta anului va fi foarte bogată, dacă plouă în ziua praznicului 

Când plouă în ziua Moşilor de vară, este un semn divin că recolta din acel an va fi foarte bogată.

Mai multe