Slujbele de hram pentru Cuvioasa Parascheva

13 octombrie 2016 18:43   Horoscop
Ultima actualizare:

Mai ales în săptămâna care precede praznicul Cuvioasei Parascheva, mii de ortodocși se roagă în lăcașurile ortodoxe de cult care poartă hramul Sfintei Parascheva, cea mai populară dintre sfinții cu moaște din țara noastră.

De aproape 400 de ani, de la aducerea Sfintelor sale moaște în țara noastră, Cuvioasa a devenit un înger păzitor pentru milioane de români care o venerează la Iași, cel mai renumit loc de pelerinaj  din Moldova, ca și și în numeroase biserici și mănăstiri din cele mai îndepărtate colțuri ale țării.    

În București, 24 de biserici poartă hramul Cuvioasei Parascheva

Documentele religioase menționează că, în lumea creștină sunt foarte puține orașe care închină mai multe lăcașuri de cult unui singur sfânt. Bucureștiul este o excepție de acest fel, deoarece 24 de biserici poartă hramul Cuvioasei Parascheva, unde credincioșii se bucură de prezența ocrotitoare a Cuvioasei.     

Biserica Sfânta Vineri Nouă din București și sfintele sale moaște

Biserica Sfânta Vineri Nouă din București, situată în sectorul 1, pe Bulevardul Nicolae Titulescu, cu hramul Cuvioasei Parascheva, adăpostește părticele din sfintele moaște ale Cuvioasei. În racla îmbrăcată în argint, alături de aceste moaște se odihnesc și părticele din moaștele Sfântului Nicolae și ale Sfântului Haralambie. Biserica poartă numele de Sfânta Vineri Nouă, deoarece în limba greacă Paraschevi înseamnă vineri și, de aceea, în popor, Cuvioasa este numită și Sfânta Vineri.

Pregătiri pentru hramul Cuvioasei Parascheva

Joi 13 octombrie dimineața, în ajunul hramului, Parohia ”Sfânta Vineri Nouă” era îmbrăcată în haine de sărbătoare. Superbe aranjamente florale cu trandafiri, crizanteme și flori de toamnă împodobeau racla cu sfintele moaște, icoana Cuvioasei Parascheva, icoanele de lângă altar și din biserică. Rânduri, rânduri de credincioși veneau să se roage la racla cu sfintele moaște. Alături de candela aprinsă, lângă raclă era și un dispozitiv cu ulei sfințit; cu acesta credincioșii puteau să ungă obiectele personale, care este de mare ajutor, potrivit tradiției. Zeci de credincioși veneau la sfântul lăcaș din împrejurimile Capitalei și din alte județe, se rugau, lăsau acatiste care să fie citite la slujbele închinate hramului bisericii. Am stat de vorbă cu credincioși care se roagă an de la în sfântul lăcaș, la sfintele moaște. Rugăciunile lor au fost ascultate, deoarece li s-au împlinit dorințele cele mai fierbinți referitoare la sănătate, bucurii pentru membrii familiei, pentru spor la bani și pentru găsirea unui loc de muncă.

Racla cu sfintele moaște este scoasă în fața Bisericii

În după amiaza zilei de joi, 13 octombrie, de la ora  16,00 racla cu moaște a fost scoasă în fața Bisericii, pentru ca pelerinii care vin să cinstească sfintele moaște să se poată închina aici până seara târziu. În Biserică, de la ora 18,00  vor fi săvârşite Vecernia, Litia şi Acatistul Sfintei Parascheva, iar în ziua hramului, dimineaţa se va face, după tradiţie, agheasmă care se va împărţi credincioşilor, urmată de slujba Utreniei şi a Dumnezeieştii Liturghii. De asemenea, în ziua hramului, racla cu moaște va fi scoasă din nou în fața bisericii, pentru pelerinii care respectă tradiția, an de an, să se roage în fața bisericii, la racla cu moaștele făcătoare de minuni.    

Mai multe