Tradiţii de Sf. Apostol Andrei ca să ai spor, sănătate şi împliniri
Sfântul Apostol Andrei este cel dintâi chemat şi ales Apostol al lui Iisus Hristos. El este ocrotitorul României pentru că are acest merit incontestabil de propovăduitor al Evangheliei lui Iisus Hristos în părţile Dunării de Jos şi ale Tomisului, odată cu formarea limbii române şi formării poporului nostru român. Iată ce trebuie să respecţi în această zi sfântă!
Grâul de Sântandrei îţi spune cum va fi anul viitor. În această zi până la miezul nopţii credincioşii pun la încolţit o cană cu boabe de grâu lângă o icoană a Sfântului Andrei. Grâul se udă până la Anul Nou, la un interval de două zile, cu apă care să se menţină la temperatura camerei. După Anul Nou, grâul trebuie adăugat în hrana păsărilor din gospodărie sau să-l daţi păsărilor cerului care vin la fereastra casei voastre. Ritualul acesta anticipează cât de prosper va fi anul viitor pentru persoana care l-a semănat. Dacă grâul va creşte verde şi des, în mod cert Noul An va aduce multe bucurii persoanei care l-a semănat.
Icoana Sfântului Andrei, în gospodăriile cu multe necazuri. În special în Basarabia, în Moldova şi în Transilvania, gospodarii respectă o veche tradiţie: ei aduc în casele lor o icoană a Sfântului Andrei pentru a alunga duhurile necurate, bolile şi paguba. Icoana va fi sfinţită în ziua praznicului.
Ritual de alungare a spiritelor malefice. Înainte de căderea serii, gospodinele întorc vasele din bucătărie cu gura în jos, pentru a alunga spiritele rele care se cuibăresc în aceste vase şi risipesc belşugul din casa gospodinei.
Usturoiul atrage norocul, alungă bolile şi necazurile. În tradiţia populară s-a observat că acele gospodine care, în ziua praznicului prepară multe bucate ce conţin usturoi, vor petrece cu bine iarna. La ţară, în ziua praznicului se poartă funia cu usturoi la brâu, toată ziua, ca să fii apărat de boli, de evenimente dramatice şi de duşmanii aprigi. De asemenea, pentru a alunga spiritele malefice, gospodinele ung lucrurile din casă cu nouă fire de usturoi încolţit în gospodăria respectivă. În acelaşi timp, fiecare membru al familiei mănâncă şi câte un bob de usturoi.
Ritualul cu cepe, prognoze sigure pentru Noul An. În tradiţia populară, în noaptea Sfântului Andrei se împlineşte şi ritualul cu cepe, prognoze meteorologice care nu dau greş. Pentru împlinirea ritualului, în cămară gospodinele pun 12 cepe sănătoase, de aceeaşi mărime, şi le lasă acolo până în seara de Crăciun. Fiecărei cepe i se atribuie numele unei luni. Cepele care au încolţit reprezintă lunile favorabile recoltelor din anul următor, iar cele care s-au stricat anticipează lunile ploioase.
Programul serviciilor în minivacanţa de 1 Decembrie
De vineri, până luni, nu vă programați drumuri spre instituții, bănci sau oficii poștale. Este bine să știți că ziua de Sfântul Apostol Andrei, Ocrotitorul României, este zi liberă pentru toți bugetarii. De asemenea, băncile și instituțiile statului nu lucrează în această zi de sărbătoare.
- Compania Naţională Poşta Română informează că în zilele de vineri, 30 noiembrie 2018 şi sâmbătă, 1 decembrie 2018, toate oficiile poştale din mediul urban şi rural vor fi închise. Ca urmare, este posibil ca trimiterile poştale prezentate în această perioadă să înregistreze timpi mai mari de circulaţie.
- Metrorex a anunţat, de asemenea, că garniturile de metrou vor circula după program de weekend.
- CFR Călători a suplimentat cu vagoane trenurile către cele mai solicitate destinații, iar unele trenuri sunt anulate pe rutele cu trafic redus. Vor fi deschise agenţiile de voiaj CFR Călători din Carrefour Colentina şi Titan din Bucureşti, Iulius Mall din Iași, în zilele de 30 noiembrie și 1 decembrie. Punctul de lucru din Aeroportul Otopeni va fi deschis între orele 8 și 20. Restul agenţiilor vor fi închise.