Vineri, 13 aprilie, credincioșii ortodocși sărbătoresc Izvorul Tămăduirii. Istoria sărbătorii
În fiecare an, în prima zi de vineri după Paşti, în Vinerea Luminată, Biserica Ortodoxă sărbătoreşte Izvorul Tămăduirii. În acest an, praznicul împărătesc, închinat minunilor înfăptuite de Maica Domnului, este rânduit la data de 13 aprilie. În ziua praznicului, persoanele cu probleme de sănătate, fizică și psihică, merg în pelerinaj la izvoarele făcătoare de minuni, prezente în numeroase județe din țară.
În ziua acestui praznic împărătesc, preoții sfințesc apele care primesc puteri vindecătoare și alungă bolile și duhurile rele din viața credincioșilor. Apa sfințită în ziua sărbătorii Izvorul Tămăduirii se numește Agheasma Mică. Sărbătoarea din Vinerea Luminată evocă și un miracol împlinit în secolul al V-lea, în apropierea orașului Constantinopol, pe vremea când Leon cel Mare era un simplu ostaș, înainte ca el să fie încoronat împărat .
Legenda spune că într-o zi, în timp ce se plimba printr-o pădure din apropierea Constantinopolului (Istanbulul de azi), Leon cel evlavios şi binecredincios a întâlnit un bătrân orb însetat și foarte obosit. Impresionat de prezența acestuia, Leon s-a oferit să-l călăuzească. În discuțiile purtate cu orbul, Leon a constatat că acesta era un om credincios care mărturisea creștinilor pe care-i întâlnea în drumurile lui că în pădurile imperiale sunt izvoare şi lacuri ocrotite de Maica Domnului, protectoarea sihaştrilor retraşi în acele locuri. Legenda mai spune că fiind preocupați de discuţiile legate de Învierea Domnului, cei doi s-au rătăcit în pădurea deasă, iar orbul i-a cerut lui Leon apă de băut. După multe căutări, Leon s-a întristat că n-a găsit nici o sursă de apă potabilă.
În momentele de deznădejde, Leon a auzit o voce ...
Trist că nu a găsit sursa de apă de care avea nevoie, Leon a auzit o voce care i s-a adresat: ”Nu este nevoie să te osteneşti, Leone, căci apa este aproape. Pătrunde, Leone, mai adânc în această pădure şi luând apă să-i potolești setea orbului şi apoi să-i ungi cu ea ochii lui întunecaţi! Atunci vei cunoaşte cine sunt eu ! Iar tu să știi că vei ajunge împărat; atunci să-ți aduci aminte de mine și să-mi faci o biserică, în care să locuiesc. În lăcașul înălțat de tine să vină la mine toți cei care au nevoie să-și vindece trupul și sufletul!” Leon a urmat întocmai sfatul primit „de sus”. La câțiva pași, el a găsit izvorul și i-a dat orbului apă să bea. După ce i-a potolit setea, Leon i-a spălat ochii tot cu apa din acel izvor. Imediat, orbul şi-a recăpătat în mod miraculor vederea. După ce s-a împlinit minunea, orbul a exclamat :”Maica Domnului eşti aici! Iată că Te-am găsit !” Copleşit de cele întâmplate, ostașul Leon a îngenuncheat şi a rostit la rândul lui: „Am văzut Lumina cea adevărată, pe Maica Preacurată. Aici este izvorul tămăduitor, fântâna dătătoare de sănătate”! În aceste momente emoționante, Maica Domnului i-a prezis lui Leon că, în curând, va ajunge împărat.
Profeția Maicii Domnului s-a împlinit
La scurt timp, „ profeţia” Maicii Domnului s-a împlinit. Ostașul Leon a ajuns împărat și papă. Prima realizare împărătească amintită de posteritate a fost înălțarea bisericii pe care și-a dorit-o Maica Domnului, chiar pe locul acela unde s-au împlinit vindecări miraculoase. Împăratul Leon n-a uitat minunea petrecută în pădurea imperială, în apropierea izvorului tămăduitor.
Apa tămăduitoare a vindecat mii de bolnavi
Dintre minunile înfăptuite în pădurea imperială, legenda amintește și de însănătoșirea împăratului Iustinian care a domnit între anii 526-575. Împăratul s-a vindecat de o boală grea, după ce a băut apă miraculoasă din izvorul tămăduitor. În amintirea acestui fericit eveniment, împăratul a construit și el o biserică măreață care, din păcate, a fost distrusă de turci în anul 1453.
Și în zilele noastre, turiștii beau apă din vestitul izvorul tămăduitor
La Istanbul, denumirea actuală a cetății Constantinopol, turiştii se pot închina într-un lăcaș ce poartă hramul Izvorul Tămăduirii, ridicat în secolul al XIX-lea. La subsolul bisericii se păstrează un paraclis ce datează din secolul al V-lea. Aici, și în zilele noastre, turiștii vin să bea din apa vestitului izvor tămăduitor, descoperit în vremea împăratului Leon.