3 reţete de post de la bucătari celebri

24 martie 2012 14:58   Rețete
Ultima actualizare:

Ţi se pare greu să ţii postul Paştelui? Asta pentru că nu ai încercat să-ţi diversifici meniul.

Există mâncăruri delicioase doar pe bază de legume şi cereale care, pe deasupra, sunt mult mai uşor de preparat.

Cei trei juraţi de la MasterChef (Pro TV) îţi sar în ajutor şi îţi dau, fiecare, câte o reţetă bună de te lingi pe degete. Spor la gătit!

Florin Dumitrescu (foto sus):

"În această perioadă ne putem bucura de o varietate de salate din dovlecei cruzi, frunze de spanac, leurdă, lobodă, ştevie şi multe, multe altele.

Recomandarea mea este un preparat care se cheamă Ratatouille, una dintre cele mai banale reţete clasice franţuzeşti, dar foarte gustoasă, pe care o găsim şi în bucătăria tradiţională românească sub numele de ghiveci."

Ratatouille

Ingrediente: doi dovlecei, o vânătă, doi ardei graşi, o ceapă, 3 căţei de usturoi, cimbru şi busuioc proaspăt, roşii proaspete, bine coapte, ulei de măsline, o foaie de dafin, sare după gust.

Mod de preparare: legumele (mai puţin roşiile) se taie cuburi şi se prăjesc separat, pe rând.

Apoi se taie mărunt ceapa şi usturoiul şi se prăjesc într-un vas ce va putea fi introdus mai târziu la cuptor.

Se adaugă în vas celelalte legume deja prăjite. Roşiile se dau pe răzătoare şi se pun peste restul legumelor, se amestecă totul foarte bine, se adaugă o foaie de dafin şi se dă la cuptor jumătate de oră, la foc mediu.

Se scoate apoi vasul din cuptor şi se adaugă cimbru şi busuioc proaspăt, tocat, se amestecă bine şi e gata de servit.

Acest fel poate fi şi o garnitură bună pentru creveţi şi calamari, pe care îi putem consuma în perioada postului.

Sorin Bontea

Scoici Vongole Pot

Ingrediente pentru o porţie: 700 g scoici vongole, 60 ml ulei măsline, 50 g ceapă, 40 g usturoi, 80 g roşii chery, 10-20 g ardei iute, 20 g pătrunjel proaspăt, sare, piper.

Mod de preparare: se pune uleiul de măsline într-o crăticioară încinsă, se adaugă ceapa şi usturoiul tocate mărunt, se soteaza 2-3 minute, după care se adaugă roşiile chery şi ardeiul iute.

Se sotează încă 3 minute, după care se adaugă scoicile.

Se pune capacul şi se fierb la foc tare încă 2-3 minute, până se deschid.

Se adaugă sare, piper şi patrunjelul tocat mărunt. Se pot servi cu pâine unsă cu usturoi.

Cătălin Scărlătescu

Spaghete cu ardei iute

Ingrediente: 250 g spaghete, 4 căţei usturoi, 4-5 linguri de ulei de măsline, un ardei iute roşu, o lingură de pătrunjel verde tocat, busuioc, sare după gust.

Mod de preparare: puneţi pastele la fiert şi aveţi grijă să respectaţi timpul de fierbere (pastele trebuie să fie al dente).

Încălziţi într-o tigaie uleiul de măsline şi adaugaţi usturoiul tăiat mărunt şi ardeiul iute.

Aveţi grijă să sotaţi uşor usturoiul pentru că dacă se prăjeşte în exces sau se arde, va da un gust amar preparatului.

În uleiul astfel pregătit, adăugaţi pastele fierte, amestecaţi bine, puneţi un praf de sare, iar la final serviţi-le cu busuioc şi pătrunjel verde tocate pe deasupra.

Mai multe