4 reţete de post de la vedete. Andreea Raicu şi Laura Cosoi îţi dau idei delicioase, la care nu te-ai fi gândit
Din 15 martie, am intrat în Postul Paştelui, considerat cel mai lung şi mai aspru dintre toate posturile de peste an. Timp de 40 de zile, plus Săptămâna Mare, va trebui să ne abţinem de la carne, ouă şi produse lactate. Aţi crede că o să fie greu, că opţiunile de mâncare sunt limitate, însă vedetele pasionate de gătit ne demonstrează că nu e deloc aşa.
Postul poate fi nu doar sănătos, ci şi gustos şi spectaculos. Poţi să faci, doar din legume, fructe, seminţe şi cereale, tot felul de bunătăţi cum nu credeai că există. Andreea Raicu, Laura Cosoi, Florentina Opriş şi Adina Halas au pentru tine idei interesante, pe care merită să le încerci.
Supă-cremă de legume de la Adina Halas
Banala supă-cremă de legume poate fi un deliciu gastronomic dacă pui în ea ce trebuie, ne dă asigurări Adina Halas. „Iar dacă îi mai adaugi şi crutoane făcute în casă, dă dependenţă”, promite ea.
Ingrediente: două cepe, 2-3 morcovi, ¼ ţelină, un păstârnac, 3-4 ardei capia, 2 căţei de usturoi, un cartof alb, 2 cartofi dulci, 2 cm ghimbir ras, o linguriţă de turmeric, puţin amestec de condimente (chimion, busuioc, sumac, boia de ardei dulce şi iute), sare roz de Himalaya cu fulgi de chilli, 3-4 linguri de ulei de măsline.
Mod de preparare: se pun la fiert legumele, iar când toate sunt aproape gata, se adaugă condimentele. Adina strecoară supa, păstrează lichidul şi blenduieşte separat legumele, presară ghimbirul, usturoiul şi uleiul, apoi adaugă treptat lichidul păstrat, până când supa ajunge la consistenţa dorită. „Pentru crutoane, am tăiat în bucăţi 2-3 felii de pâine cu seminţe, le-am trecut printr-un amestec de ulei de măsline cu 2-3 căţei de usturoi zdrobiţi, busuioc uscat şi sare, apoi le-am pus într-o tavă, pe hârtie de copt, şi le-am băgat în cuptor pentru circa 10 minute”.
Laura Cosoi ne propune un orez cu legume deosebit
Ingrediente: 150 g orez, 200 g fasole verde, 300 g ciuperci, 3 morcovi, 2 ardei graşi verzi, 2 ardei graşi roşii, 1 linguriţă ghimbir ras, ½ conservă lapte de cocos, 2-3 căţei de usturoi, 2 linguri sos de soia şi 3 linguri ulei de măsline.
Mod de preparare: orezul se pune la fiert. Între timp, se pregătesc în wok legumele. Se aromatizează uleiul cu usturoiul tăiat felii, se adaugă morcovul tăiat bastonaşe, apoi fasolea verde, ardeiul gras şi ciupercile. Adăugăm ghimbirul şi sosul de soia. Orezul fiert se adaugă peste aceste legume, se toarnă şi laptele de cocos, care va da preparatului o textură cremoasă.
Piure de spanac de la Florentina Opriş
Prezentatoarea emisiunii „Sport, dietă şi o vedetă” de la Kanal D vă recomandă o reţetă simplă, gata în 20 de minute.
Ingrediente: cartofi şi spanac.
Mod de preparare: Cartofii se curăţă de coajă, se taie cubuleţe şi se pun la fiert. Când sunt gata, se scurg şi se mixează în blender cu frunze de spanac proaspăt. Se condimentează cu sare, piper şi usturoi, după gust. Este o masă uşoară, săracă în calorii, dar săţioasă şi vitaminizantă.
Cheesecake vegan de la Andreea Raicu
Veste bună pentru iubitorii de dulciuri! Puteţi prepara cheesecake fără brânză. Andreea Raicu ştie o reţetă vegană, pe bază de fructe şi cereale.
Pentru blat, aveţi nevoie de: 150 g nuci, 20 de curmale fără sâmburi şi hidratate în apă clocotită, 1 lingură cacao, un praf de sare.
Pentru cremă: 150 g caju hidratat peste noapte, 500-600 g căpşuni, 5 linguri sirop de agave, 5 linguri agar agar (gelatină vegetală) ½ cană cremă de cocos (din conservă), ½ cană aquafaba (apa în care a fiert năutul sau din conservă).
Pentru decor: căpşuni prospete şi fulgi de cocos.
Mod de preparare: pregătim o formă rotundă, cu fundul detaşabil şi o tapetăm cu hârtie de copt. Mixăm ingredientele pentru blat până obţinem o pastă lipicioasă, pe care o întindem în tavă, apoi o dăm la frigider până pregătim crema. Pentru asta, punem într-o oală, la foc, aquafaba, crema de cocos şi agar agar. Mestecăm până începe să se întărească. „Din acest punct trebuie să ne mişcăm repede, pentru că se va întări pe măsură ce se răceşte. Punem într-un blender siropul de agave, căpşunile şi nucile caju, procesăm până obţinem o cremă, apoi adăugăm compoziţia de agar agar. O turnăm peste blat şi dăm la frigider. Când s-a răcit complet, o decorăm cu fructe”, spune, pe blogul ei, Andreea Raicu.