5 garnituri pentru friptură, delicioase și rapide
Fie că este pregătită la grătar, cuptor sau chiar în tigaie, friptura rămâne unul dintre principalele felul de mâncare din meniul nostru și este foarte bine, pentru că avem nevoie de proteina din carne pentru o alimentație cât mai echilibrată. Servită cu o garnitură delicioasă, friptura devine un fel de mâncare pe care îl poți servi dacă ai musafiri. Iar în viața de zi cu zi îți poți asigura rapid cina cu o bucată de friptură, lângă o garnitură pe care poți să o pregătești în câteva minute.
Evident, când vorbim de garnituri, primul nostru gând zboară la cartofii prăjiți. Este, până la urmă, o combinație clasică și delicioasă, însă de foarte multe ori renunțăm la ea, pentru simplul motiv că procesul de prăjire la tigaie durează. Însă lucrurile devin foarte rapide și simple dacă ai o friteuză. Acest dispozitiv practic, poate fi folosit la prepararea mai multor felul de mâncare și chiar și pentru desert, potrivit Hendi.ro. Și totul durează doar câteva minute.
Ne-am inspirat de la profesioniștii în bucătărie și ți-am pregătit o listă cu 5 garnituri pentru friptură pe care le poți prepara într-un timp foarte scurt.
Cartofi wedges
Ai nevoie de:
- 5 cartofi
- 3 linguri ulei
- 1 lingură boia de ardei
- 1 lingură usturoi pudră
- sare
- piper
Cartofii trebuie curățați de coajă doar dacă este groasă sau veștejită. După ce speli bine cartofii, îi tai în felii mai groase, de 1,5 cm, apoi îi pui într-un vas și adaugi uleiul și condimentele, după care amesteci bine. Poți pune cartofii la cuptor, într-o tavă cu hârtie de copt, dar cel mai rapid îi prepari în friteuză.
Fasole verde la tigaie
Ai nevoie de:
- 600 de grame de fasole verde
- 1 ceapă
- 5-6 căței de usturoi
- sare, piper, ulei
Fasolea, tăiată în bucăți de 3-4 centimetri, se pune la opărit în apă cu sare timp de 10 minute. Într-o tigaie călești în ulei ceapa tocată mărunt. Când ceapa devine transparentă, adaugi și usturoiul tocat mărunt, mai lași 2-3 minute, apoi pui și fasolea și mai lași 5-10 minute, amestecând din când în când.
Sote de ciuperci
Ai nevoie de:
- 800 de grame de ciuperci
- 100 de mililitri de ulei de măsline
- 3 căței de usturoi
- 100 de mililitri de vin
- zeamă de lămâie
- sare, piper
Pui usturoiul tăiat în felii subțiri la călit în ulei într-o tigaie, iar după 2-3 minute adaugi ciupercile tăiate felii, pătrunjelul tocat mărunt, sare, piper. După 5 minute adaugi și vinul și lași la fiert 15-20 de minute, până se evaporă alcoolul. La final stropești cu câteva picături de zeamă de lămâie și amesteci.
Piure de țelină
- 1 rădăcină de țelină
- 2 cartofi albi
- 6 linguri ulei
- 100 de mililitri de lapte
- sare, piper
Tai țelina și cartofii cuburi și pui la fiert în apă cu sare. Când devin moi, le pasezi și adaugi treptat laptele și uleiul. Adaugi sare și piper după gust.
Dovleac copt
- 1 dovleac mediu
- ulei de măsline
- sare
Dovleacul se curăță și se taie felii subțiri sau cubulețe pe care le așezi în tavă, pe o hârtie de copt. Stropești apoi cu ulei și sare și pui la cuptor până se rumenesc ușor.
Îți dorim poftă bună!