Amandine - Rada Adriana Mariana
Ingrediente: Blat: 8 ouă, 8 linguri zahăr, 8 linguri făină, 2 plicuri zahăr vanilat, 2 linguri cacao, 1 plic praf de copt.
Sirop: 100 g zahăr, 150 ml apă, 1 esenţă rom.
Crema: 250 g zahăr, 2 linguri făină, 3 ouă întregi, 250 ml lapte, 1 esenţă de rom, 1 lingură cacao, 50 g ciocolată menaj, 250 g unt.
Decor: 300 g ciocolată menaj,1 lingură ulei.
Mod de preparare:
Pentru blat separi ouăle. Gălbenuşurile se mixează cu zahărul, zahărul vanilat şi praful de copt.
Când s-a dublat ca volum se adaugă cacao şi făină. Albuşurile se bat spumă tare cu un praf de sare apoi se amestecă cu compoziţia de gălbenuşuri.
Compoziţia se coace la foc potrivit timp de 25-30 minute într-o tavă unsă cu ulei şi tapetată cu hârtie. După ce s-a copt se lasă la răcit apoi se îndepărtează hârtia.
Pentru sirop caramelizezi zahărul apoi adaugi apa, laşi să fiarbă puţin până se topeşte tot zahărul. Se lasă la răcit şi apoi se adaugă esenţa de rom.
Pentru cremă se bat bine cele 3 ouă întregi cu zahărul, cele 2 linguri de făină şi la urmă laptele.
Se pune la foc mic şi amestecă tot timpul ca să nu se facă cocoloaşe până se îngroaşă.
Se ia de pe foc şi se adaugă esenţa de rom, cacao şi ciocolată răzuită mărunt şi se amestecă până se topeşte ciocolata.
Se lasă la răcit apoi se amestecă cu untul frecat în prealabil spumă.
Blatul răcit se taie în două, se însiropează, se pune crema iar deasupra se ornează cu ciocolată topită şi puţină cremă (vezi poza).
Poftă bună!
Trimite şi tu o reţetă delicioasă!
Eşti expertă în bucătărie? Îţi place să inventezi reţete? Preparatele tale arată ca-n reviste? Găteşte ceva bun, aranjează apetisant mâncarea pe un platou şi fă-i o fotografie.
Trimite-ne reţeta pe adresa de email retetasaptamanii@click.ro. Cea mai arătoasă reţetă va fi publicată în fiecare sâmbătă, în paginile de sănătate din ziarul Click! şi va fi premiată.
Celelalte reţete interesante, însoţite de fotografii, vor fi publicate pe site-ul www.click.ro. Caută-ne şi pe Facebook!