Baclava îngheţată – Camelia Rădoi
Ingrediente:
• 1 pachet foi de aluat
• 70 gr unt topit
• 1 cană alune nesărate şi nuci
• 1 cutie medie de îngheţată de vanilie
• Pentru sirop:
• 8 linguri de zahăr
• 2 linguri de miere
• 1 lingură scorţişoară măcinată
• 2 linguri esenţă de vanilie
• sucul de la 1 portocală
Mod de preparare:
Întindem o foaie de prospeţime, scoatem îngheţată din cutie şi trebuie să îi dăm o formă dreptunghiulară. Înainte să îi dăm o formă dreptunghiulară, trebuie să lăsăm îngheţată la temperatura camerei timp de 20-30 de minute că să o putem modela. O introducem în congelator că să se întărească bine de tot.
Topim untul. Cu un cuţit am tocat puţin nucile şi alunele. Cu o pensula ungem pe rând câte o foaie cu unt iar apoi presăram nucile şi alunele. Procedăm astfel cu fiecare foaie până avem un strat de 8 foi. Se taie pătratul foii în triunghiuri.
Preîncălzim cuptorul la 150 grade C. Căptuşim o tavă cu hârtie de copt şi le coacem aproximativ 20 de minute la 150 grade C. Le supraveghem că să nu se ardă. Trebuie să prindă o culoare aurie la suprafaţă.
Între timp facem siropul. Punem într-o crăticioara cele 8 linguri de zahăr, mierea, scorţişoară, esenţă de vanilie şi sucul de la o portocală. Lăsăm la foc mic până se topeşte zahărul şi se îngroaşă. Amestecăm continuu. Luăm crăticioara de pe foc şi o lăsăm deoparte.
Scoatem triunghiurile din cuptor şi le ungem bine cu sirop. Lăsăm puţin să se răcească. Între timp scoatem îngheţată, o desfacem din folie şi o tăiem în triunghiuri mici. Punem un triunghi de baclava jos, apoi un triunghi de îngheţată şi încă un triunghi de baclava.