Budincă săsească din pâine şi mere. Rețeta lui Horia Vîrlan

23 septembrie 2020 8:53   Rețete
Ultima actualizare:

Venirea toamnei înseamnă și mere în livezi. Zemoase, dulci sau acrișoare, aceste fructe pline de vitamine pot deveni vedetele unor deserturi, iar bucătarul Horia Vîrlan ne propune o rețetă inedită: budincă săsească din pâine și mere. Iată de ce aveți nevoie pentru a o pregăti și ce trebuie să faceți ca să vă iasă minunat!

Ingrediente budincă săsească din pâine și mere

  • ½ franzelă, tăiată în felii de 1 cm grosime
  • 250 g de gem de caise
  • 3 mere, curăţate de cotoare şi coajă
  • zeama de la ½ portocală
  • 2 ouă
  • 2 linguri de zahăr tos
  • 1 pahar şi ½ de smântână dulce
  • o lingură de unt
  • o lingură de pesmet de casă
  • un zahăr vanilat
  • o lingură de zahăr pudră

Mod de preparare budincă săsească din pâine și mere

1. Amestecaţi, într-un bol, smântâna dulce cu zahărul tos şi cel vanilat şi cu ouăle bătute. Ungeţi o tavă mică sau un vas termorezistent cu unt şi tapetaţi-l cu pesmet de casă. Tăiaţi merele felii foarte subţiri, folosind o răzătoare de varză, apoi stropiţi-le cu zeama de portocală ca să nu se oxideze.

2. Aşezaţi în vas un strat de felii de pâine, apoi un strat de felii subţiri de mere, apoi încă un strat de felii de pâine, apoi gemul, iarăşi felii de mere, sfârşind cu un strat de felii de pâine. Turnaţi deasupra compoziţia de smântână şi ouă şi lăsaţi să se înmoaie, timp de 10-12 minute.

3. Între timp încingeţi cuptorul la 170°C şi apoi introduceţi budinca în cuptor pentru 45-50 de minute, sau până acesta este rumenă, iar scobitoarea înfiptă în ea iese curată.

4. Lăsaţi budinca să se răcească puţin, apoi presăraţi cu zahăr praf şi porţionaţi-o. Serviţi budinca caldă său rece.

Mai multe