Cei mai buni mici pe care îi poți găti acasă. Reţeta și secretul lui Radu Anton Roman

30 aprilie 2020 17:57   Rețete
Ultima actualizare:

1 mai 2020 este altfel, cu siguranță, pentru mulți dintre noi. Ziua Muncii ne prinde anul acesta în izolare, în plină pandemie de coronavirus, așa că grătarele la iarbă verde, micii fumegând la terase sau picnicurile la pădure rămân o amintire. Click! îți spune cum poți prepara acasă cei mai buni mititei, după rețeta regretatului gastronom Radu Anton Roman. Ca să fie zemoși, trebuie trei feluri de carne și mirodenii speciale.

Rețetele regretatului gastronom Radu Anton Roman sunt foarte apreciate de gospodine. Paşii preparării mititeilor îi găsim în lucrarea gastronomiei româneşti - “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia). Autorul ne învăţă ce condimente dau savoare preparatului, dar şi din ce carne se foloseşte, scrie adevarul.ro.

Cei mai buni mititei pot fi gătiţi şi acasă

Puteți cumpăra carnea de mici, gata preparată, dar cei mai gustoși mititei sunt cei făcuți acasă.

Ingrediente:

1 kg ceafă de viţel (mânzat) 500 g ceafă de porc 250 g pulpă de miel2-3 oase mari de vită1 lingură sarepiper (după gust)1 ceapă mare1 morcov mijlociu1 căpâţână usturoi1 ardei iute1 legătură cimbru1 linguriţă bicarbonat condimente: ienibahar, rozmarin, chimen

Mod de preparare:

Se toacă toată carnea mărunt.

Se frământă bine cu sarea, piperul, bicarbonatul, mirodeniile, ardeiul iute şi usturoiul tocate mărunt (până devin pastă), cimbrul măcinat praf, până totul e un aluat.

Între timp, oasele de vită sparte au fiert împreună cu toate zarzavaturile vreo două ore până când din doi litri de apă s-a ales doar o jumătate litru de supă.

Strecurăm supa şi o răcim, apoi o frământăm bine împreună cu carnea.

Amestecul asta se lasă câteva ore bune la frigider.

Micii se rotunjesc fie în mână, udând-o mereu, să nu se lipească, fie prin ţeava de cârnaţi a maşinii de tocat. Apoi, mititeii sunt tocmai buni de pus pe grătarul încins.

Cine a fost Radu Anton Roman

În cei 57 de ani de viaţă, Radu Anton Roman, gazetar, scriitor, realizator TV, vânător şi pescar sportiv, a publicat poezii, însemnări de călătorie, romane şi eseuri, fiind implicat în mai multe proiecte de televiziune şi publicaţii, dedicându-se din anul 1997 şi domeniului gastronomic. În 1998, Radu Anton Roman a publicat una dintre cele mai importante lucrări recente ale gastronomiei româneşti “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).

Citește și:

Cea mai veche reţetă de mici, dezvăluită într-o scrisoare din 1920

Aici au fost inventați micii românești. Ce condimente conține rețeta de la 1872

Mai multe