Ciorbă de fasole uscată cu ciolan, la ceaun

21 mai 2018 14:19   Rețete
Ultima actualizare:

Ingrediente:

1 kg fasole uscată1,5 kg carne de porc, ciolan afumat1,5 kg carne de vită100 ml ulei3 cepe mari4 morcovi2 bucăţi de păstârnac2 bucăţi de pătrunjel1 ţelină2 ardei graşi2 ardei iuţi500 ml de bulion1 lingură de boia de ardei dulce1 legătură de pătrunjel3-4 rămurele de cimbru4 frunze de dafin1 linguriţă de sare1 linguriţă de piper

Preparare:

Puneţi fasolea în apă caldă, la înmuiat, pentru 8 ore. Puneţi carnea afumată, de porc, în apă rece, pentru 8 ore, mai ales dacă folosiţi afumătură de casă. Dacă afumătura dumneavoastră e şi sărată, o fierbeți 20 de minute. Spălaţi, curăţaţi și tocați legumele. Când focul duduie sub ceaun, adăugați uleiul iar, când acesta e încins, adăugați ceapa tocată. Căliți ceapa 2 minute și apoi adăugați restul legumelor tocate: morcovii, păstârnacul, pătrunjelul, ţelina, ardeii graşi, ardeii iuţi și le căliți 3 minute, apoi adăugați boiaua de ardei, carnea de porc și de vită,  tăiată bucățele. Rumeniți toate ingredintele pentru încă 2 minute. Adăugați 6 litri de apă, puneți capacul pe ceaun, lăsați focul să meargă domol, 20 de minute. Ridicați capacul și adăugați fasolea în ceaun. Adăugați sarea, puneți capacul și lăsați ingredientele să fiarbă, la foc mic, de lemne, timp de două ore. Dacă ciolanul afumat e de casă și e sărat, nu adăugați sarea, o lăsați pentru sfârșit și adăugați dacă ciorba o cere. Verificați periodic fiertura, adăugați apă dacă mai necesită, iar, când este gata fiertă, adăugați bulionul, frunzele de dafin și mai fierbeți 5 minute. Adăugați piperul, apoi cimbrul și pătrunjelul și luați ciorba de pe foc. Poftă bună!

Mai multe