Ciorbă de peşte – Aluculesei Brînduşa
Ingrediente:
-capul şi coadă unui peşte de circa 4,5 kg,
-1 morcov,
-1 ceapă,
-1 păstârnac,
-1 rădăcina de pătrunjel,
-1/4 rădăcina de ţelină,
-1 gogoşar,
-3 linguri ulei,
-1 l borş,
-sare după gust,
-500 g smântână,
-4 ouă,
-1 căpăţână de usturoi,
-500 g ciuperci.
Mod de preparare:
Se curaţă peştele şi se pune la fiert cu apă şi sare, se trage câteva clocote şi se opreşte focul. Se scoate carnea, se curaţă carnea de oase şi se toarnă supa într-o oală. Se curaţă ceapa, se toacă şi se pune la undit cu puţin ulei, se adaugă rădăcinoasele tocate mărunt şi ciupercile tăiate felii. Se undesc până îşi schimbă culoarea şi se întrepătrund gusturile, apoi se toarnă în oala cu supă de la peşte şi se fierb bine legumele. Când totul este fiert se adaugă borş acru, sare după gust şi se lasă să tragă câteva clocote, apoi se opreşte focul. Se curaţă căpăţâna de usturoi, se face mujdei, se adaugă smântâna şi ouăle, se mixează şi se toarnă peste ciorbă,s e amestecă uşor şi se adaugă carnea de peşte. Să aveţi poftă dragilor!