Clătite cu dragoste - Daniela Andrei

2 septembrie 2016 12:21   Rețete
Ultima actualizare:

Pentru foile de clătite ne sunt necesare următoarele:

2 ouă mari, 300 ml lapte, Un praf de sare, 250 g iaurt cremos, 2 linguri cu zahăr tos, 250 g făină albă de grâu, o ceaşcă cu apă fierbinte, o linguriţă cu bicarbonate;

Pentru umplut ne sunt necesare următoarele:

Sos de ciocolată: 200 g ciocolată amăruie, 50 g unt nesărat, 50 ml frişcă lichidă; Sos caramel: 200 g zahăr,  50 g unt sărat, 200 ml frişcă lichidă; Fructe caramelizate: 2-3 rondele de ananas, 2 pere, 2 kiwi, Câteva căpşuni, Boabe de strugure alb, 2 piersici sau nectarine; Fructe de pădure: zmeură, mure, afine, coacăze negre şi roşii, 2 linguri pline cu zahăr tos, Ingheţată de vanilie; Pentru decor ne sunt necesare următoarele: Fructe crud,  sos caramel;

Începem prin a pregăti clătitele:

Într-un bol omogenizăm iaurtul, cele două ouă, făina cernută, zahărul şi un praf de sare. Bicarbonatul îl adăugăm peste apa fierbinte, amestecăm energic şi turnăm putin câte puţin peste compoziţia obţinută. În primă fază aluatul este dens, însă adăugam treptat laptele şi mixăm până la încorporarea completă. Din această compoziţie, coacem clătitele la foc potrivit, pe ambele părţi, atât cât să se rumenească frumos.

Pentru Sosul de ciocolată: Se topeşte untul într-o crăticioară şi se toarnă frişca lichidă. Se aduce la punctul de fierbere şi se adaugă ciocolata ruptă în bucăţi. Se opreste focul şi se amestecă cu o spatulă pentru ca ciocolata să se topească şi să se încorporeze complet. Se lasă la rece până în momentul ungerii foilor de clătite. Pentru Sosul caramel: Se pune zahărul într-o crăticioară de inox, cu fund dublu şi se aşază pe aragaz, la foc potrivit. Se amestecă până ce zahărul se topeşte complet. Se ia crăticioara de pe foc şi se adaugă untul şi frişca lichidă, după care se pune din nou pe aragaz. Zahărul tinde să se întărească, însă se amestecă continuu până se topeşte complet. Se opreşte focul şi se lasă la răcit cam 10 minute, după care se pune crăticioara într-un vas mai mare, umplut cu apă rece. Se amestecă caramelul energic cu o spatulă sau cu o lingură de lemn, până ce se deschide la culoare şi devine mai dens. Fructele se pregătesc astfel: Se curăţă de coajă, de codiţe şi de sâmburi toate fructele, în funcţie de cerinţe. Se taie fructele cuburi şi se pun peste untul topit, în prealabil, într-o crăticioară. Se fierb la flacără mică până se evaporă apa formată şi se presară zahărul tos. Se amestecă uşor şi se continuă fierberea până ce sosul format capată consistenţă. Asamblare: Fiecare foaie de clătită se unge uniform cu sos de ciocolată. Se adaugă una-două linguriţe cu sos caramel, o cupă de îngheţătă şi o lingură mare cu fructe caramelizate. Se strânge foaia de clătită ca o bocceluţă şi se adaugă peste aceasta o linguriţă de caramel. Se ornează cu fructe proaspete.

Mai multe