Click! îţi dă reţeta câştigătoare de la cititori: Prăjitura «Theodora» - Mihaela Gheorghiţă

28 iunie 2015 12:22   Rețete
Ultima actualizare:

Câştigătoarea noastră se numeşte Mihaela Gheorghiţă. Ea va primi o oală de patru litri.

Ingrediente blat 1+3: 8 ouă, 120 g zahăr, 120 g făină, 2 linguriţe esenţă vanilie; Blat 2: 8 albuşuri, 120 g zahăr, 120 g făină, 350 g rahat; Cremă: 8 gălbenuşuri, 200 g zahăr pudră, 100 g făină, 1 l lapte, esenţă de vanilie după gust (sau zeamă şi coajă de la o lămâie), 200 g unt moale; 

Preparare blaturi 1+3

Mixaţi bine ouăle cu un praf de sare. Adăugaţi treptat zahărul până compoziţia îşi triplează volumul apoi încorporaţi treptat făină şi esenţa. Puneţi compoziţia în două tăvi tapetate cu hârtie de copt şi daţi-le la cuptor preîncălzit la 160 grade pentru 12-13 minute.

Blatul 2: Mixaţi bine albuşurile cu un praf de sare. Adăugaţi treptat zahărul până compoziţia îşi triplează volumul apoi încorporaţi treptat făină mixând uşor. Adăugaţi rahatul şi amestecaţi uşor cu o spatulă. Puneţi compoziţia într-o tavă tapetata cu hârtie de copt şi daţi-o la cuptor preîncălzit la 160 grade pentru 13-15 minute. Pentru cremă puneţi la fiert 800 ml lapte. Separat mixaţi gălbenuşurile cu zahărul pudră, adăugaţi treptat făina şi apoi laptele. Când laptele de pe foc fierbe adăugaţi amestecul cu gălbenuşuri, amestecaţi frecvent şi fierbeţi crema la foc potrivit spre mic în jur de 10 minute până se îngroaşă şi făina este fiartă, apoi lăsaţi-o la răcit. Amestecaţi din când în când. Mixaţi spumă 200 g unt moale, adăugaţi treptat din crema răcită şi la urmă puneţi esenţă de vanilie după gust. Dacă vreţi să faceţi crema cu lămâie adăugaţi zeama şi coaja unei lămâi.  Peste blatul 1 întindeţi jumătate din crema. Acoperiţi cu blatul 2, întindeţi peste el restul de crema şi acoperiţi cu blatul 3. Daţi prăjitura la rece câteva ore apoi tăiaţi-o după plac. Poftă bună!

Mai multe