Click! îţi dă reţeta câştigătoare de la cititori: Cremă de zahăr ars cu blat de cacao - Andreea Rădulescu
Câştigătoarea noastră se numeşte Andreea Rădulescu. Ea va primi o oală cu semi-presiune.
Ingrediente: 10 linguri de zahăr pentru caramelizat; Cremă: 8 ouă, 750 ml lapte, 8 linguriţe zahăr, 1 esenţă vanilie; Blat: 4 ouă, 1 vârf cuţit praf sare, 3 linguri făină, 1 lingură cacao, 10 g caise confiate, 4 linguri zahăr, 1 esenţă rom; Ornat: 400 ml frişcă lichidă, 2 plicuri întăritor frişcă, 2 plicuri zahăr vanilat, cireşe confiate; Pentru bănuţii de ciocolată: 100 g ciocolată neagră, 20 g margarină/unt; Firicelele de zahăr ars: 4 linguri zahăr; Sirop caramel: 4 linguri zahăr, apă, 30g margarină/unt
Preparare
Se pun cele 10 linguri de zahăr într-o cratiţă înaltă. Se lasă pe foc să se topească până capătă o culoare maronie. După ce s-a topit se ia cratiţă de pe foc. Cât timp este zahărul caramelizat se distribuie uniform pe pereţi vasului, apoi se lasă la răcit. Într-un bol batem ouăle cu mixerul. Adăugăm laptele, zahărul şi esenţă de vanilie mixând continuu. Turnăm compoziţia în cratiţă tapetată cu zahărul ars. Se pune la cuptorul încins în jur de o oră. Între timp preparăm blatul: Batem albuşurile spumă cu praful de sare. Se freacă gălbenuşurile cu zahărul şi esenţă de rom. Amestecăm făină cu cacaoa. Turnăm albuşurile peste gălbenuşuri, apoi amestecul de făină cu cacao şi caisele confiate tăiate mărunt. Se toarnă compoziţia peste crema de zahăr ars (după ce este gata) şi dăm la cuptor pentru 10-15 minute. Când este gata o răsturnăm pe un platou şi lăsăm la răcit (până a două zi). Pentru ornat: Batem frişca cu întăritorul şi zahărul vanilat. Bănuţii de ciocolată: topim ciocolată cu margarină într-o crăticioara. Formăm bănuţii cu ajutorul unei linguri pe hârtie de copt. Firicelele de zahăr ars: Într-o crăticioara caramelizăm zahărul. Formăm firicelele cu ajutorul lingurii pe hârtie de copt. Siropul caramel: se caramelizează zahărul, apoi se adaugă puţină apă şi margarină. Ornăm tortul cu frişcă, siropul caramel, bănuţii de ciocolată, firicelele de zahăr ars şi cireşele confiate.