Click! îţi dă reţeta câştigătoare de la cititori: Tort de ciocolată cu cremă ganache şi căpşuni
Câştigătoarea noastră se numeşte Andra Nagy. Ea va primi un aparat pentru vidat alimente.
Ingrediente: Pentru Blat: 6 ouă, 6 linguri zahăr pudră, 3 linguri ulei, 6 linguri făină, 2 linguri cacao, o esenţă rom, un vârf linguriţă praf de copt; Pentru crema ganache: 800 gr ciocolată menaj, 300 ml frişcă lichidă; Pentru glazură:100 gr ciocolată;
Prepararea blatului
Separăm albuşurile de gălbenuşuri. Albuşurile le batem spumă tare cu un praf de sare, la viteză maximă a mixerului. Când spuma s-a întărit bine, adăugăm zahărul pudră şi mixăm până spuma devine densă şi lucioasă. Spuma de albuşuri se va ţine bine de paletele mixerului.Separat frecăm gălbenuşurile cu uleiul şi esenţă de rom, până obţinem o emulsie stabilă. Această emulsie o turnăm peste albuşuri. Dacă albuşurile sunt bătute bine şi corect, emulsia va rămâne deasupra, nu se va lăsa la fund. Dăm mixerul la viteza cea mai mică şi omogenizăm uşor compoziţia. Făina o cernem împreună cu cacao şi praful de copt peste compoziţia de ouă. Dăm mixerul deoparte şi amestecăm totul cu o spatulă, uşor, cu mişcări de jos în sus. Compoziţia o turnăm într-o tavă (24 cm diametru) tapetată cu hârtie de copt şi dăm tava la cuptor la foc mediu, pentru circa jumătate de oră, până blatul devine ferm la atingere. Se poate testa cu scobitoarea. Blatul se scoate pe un grătar, cu fundul în sus, se scoate hârtia de copt şi se lasă la răcit. Blatul obţinut se taie pe orizontală în 2 felii. Dacă doriţi un blat mai înalt, din acelaşi număr de ouă coaceţi într-o formă mai mică, de 22 cm diametru.
Crema: Se încălzeşte frişca lichidă şi se topeşte ciocolata menaj în ea. După ce se răceşte se bate compoziţia cu mixerul.
Glazura: Se topeşte ciocolata la foc mic cu o lingură de ulei şi se pune la răcit. La sfârşit facem aşchii de ciocolată albă şi le punem deasupra şi căpşuni dacă avem. Poftă bună!