Click! îţi dă reţeta câştigătoare de la cititori- Kringel estonian
Câştigătoarea noastră este Ana Maria Ciolacu. Ea a câştigat un set de aparate pentru bucătărie.
Ingrediente pentru aluat: 120 ml lapte călduţ, 1 linguriţă zahăr, 1 gălbenuş, 30 g unt, un praf de sare, 15 g drojdie, 300 g făină. Pentru uns: 50 g unt, 3-4 linguri zahăr, 1-2 linguriţe scorţişoară.
Preparare: se dizolvă drojdia în laptele călduţ şi se lasă câteva minute până se umflă. Se adaugă untul topit şi răcit şi gălbenuşul, după care se amestecă, se pune făina cernută împreună cu sarea şi frământăm circa 10 minute.
Aluatul va fi puţin dur, însă aşa trebuie să fie, după creştere va deveni maleabil. Lăsăm la dospit timp de 1 - 2 ore, la loc călduţ şi ferit de curenţi de aer, până îşi dublează volumul.
Preîncălzim cuptorul la 200°C.Amestecăm 50 g de unt moale cu 3-4 linguri de zahăr şi scorţişoară, până se omogenizează. Răsturnăm aluatul pe blatul de lucru şi îl frământăm câteva secunde, pentru a scoate aerul din el.
Pe suprafaţa pudrată uşor cu făină, întindem o foaie cât mai dreptunghiulară posibil, de circa 1 cm grosime.
Ungem foaia cu 3/4 din amestecul de unt, zahăr şi scorţişoară, lăsând restul pentru uns la final. Rulăm foaia, apoi cu un cuţit ascuţit tăiem ruloul transversal, în două.
Răsucim aluatul, în spirală, încercând să lăsăm în exterior partea tăiată, pentru a obţine acel efect impresionant. Unim capetele, punem coroana formată într-o tavă tapetată cu hârtie de copt, o ungem cu untul rămas şi o punem în cuptorul încins.
Dacă aveţi cuptorul prea puternic, puteţi micşora temperatura la 180°C în ultimele 5-10 minute. Se poate servi pudrat cu zahăr, cu o glazură din zahăr pudră amestecat cu puţină zeamă de lămâie, sau ca atare, fiindcă e delicios.
Câştigă un set de accesorii de bucătărie
Eşti expertă în bucătărie? Îţi place să inventezi reţete? Preparatele tale arată ca-n reviste? Arată-ne ce ştii să găteşti şi noi te premiem! Găteşte ceva bun, aranjează apetisant mâncarea pe un platou şi fă-i o fotografie.
Trimite-ne reţeta şi poza pe adresa redacţiei Ziarul Click!, Şoseaua Fabrica de Glucoză nr. 21, sector 2, Bucureşti, cu menţiunea pe plic „Pentru reţeta săptămânii" sau pe adresa de e-mail retetasaptamanii@click.ro.
Cea mai gustoasă şi arătoasă reţetă va fi publicată în fiecare sâmbătă în paginile de sănătate şi va fi premiată cu un set de accesorii de bucătărie.