Click! îţi dă reţeta câştigătoare de la cititori: Baclava
Ingrediente: 500 g foi pentru plăcintă, 300 g de nuci, 150 g de unt sau margarină, 2 linguri de scorţişoară, 200 g de zahăr, 150 ml de miere, 200 ml de apă, esenţă de rom şi vanilie.
Preparare: Măcinăm nucile şi le amestecăm cu scorţişoară, pentru umplutură. Apoi topim margarina şi tăiem foile de plăcintă la dimensiunea tăvii. Împărţim foile în 3 părţi egale. Topim untul şi ungem tava în care o să lucrăm cu puţin ulei. Ungem toate foile de plăcintă şmargarină topită. Punem primul strat de umplutură, respectiv jumătate din cantitatea de nucă amestecată cu scorţişoară, apoi să începem din nou să punem foile de plăcintă una câte una, unse cu margarină până când epuizăm. Repetăm până la ultimul stoc de foi.
Dăm apoi tava la rece o jumătate de oră, pentru a o putea porţiona frumos. Baclavaua se coace în cuptorul deja încins la 180 de grade, timp de 20-30 de minute. Separat, preparăm siropul: punem apa şi zahărul la fiert, când dau în clocot adăugăm mierea şi lăsăm din nou pe foc, la flacără mică. Când a dat în clocot, se trage siropul de pe foc şi se pun aromele. Siropul se toarnă fierbinte, peste baclavaua proaspăt scoasă de la cuptor. E de preferinţă să acoperiţi baclavaua şi să o scoateţi la rece, câteva ore bune, pentru a se însiropa bine.