Cornuri pufoase cu mere şi scorţişoară – Andra Marina Constantinescu

22 februarie 2016 12:19   Rețete
Ultima actualizare:

Aluat:

•           500 g făină;

•           un plic de drojdie uscată (7 g);

•           un praf de sare;

•           5 linguri zahăr;

•           un plic de zahăr vanilat cu scorţişoară;

•           2 ouă;

•           5 linguri ulei;

•           300 ml lapte călduţ.

Umplutură:

•           600 g mere curăţate de coajă şi seminţe;

•           60 g zahăr;

•           o jumătate de linguriţă de scorţişoară măcinată.

•           În plus:

•           ulei pentru uns masă de lucru şi pentru uns tăvile;

•           4-5 linguri de făină pentru pus pe masă de lucru şi pentru frământat;

•           două gălbenuşuri + două linguri lapte pentru uns cornurile;

•           zahăr pentru presărat pe deasupra cornurilor.

Mod de preparare:

Se cerne făina într-un castron şi se amestecă cu drojdia, lăsându-se deoparte 15 minute. Se adaugă sarea, zahărul şi zahărul vanilat cu scorţişoară şi se amestecă, apoi se face o adâncitură în mijloc şi se adaugă restul ingredientelor. Se omogenizează totul, apoi se acoperă castronul cu o pungă peste care se pune un prosop şi se lasă la crescut la loc cald. Merele curăţate de coajă şi seminţe se dau pe răzătoare, se pun într-o cratiţă, se amestecă cu zahărul şi se călesc, amestecând din când în când până când scade zeamă pe care au lăsat-o. La final se ia cratiţă de pe foc şi se adaugă scorţişoară măcinată. Se lasă să se răcească.

Se dă drumul la cuptor pentru a se încălzi. Când coca a crescut, se unge masa de lucru cu ulei, apoi se presară făină pe ea. Se pune încet aluatul pe masă şi se mai frământă cu 2-3 mâini de făină, apoi se întinde cu ajutorul sucitorului. Se taie triunghiuri la baza cărora se pune o lingură cu vârf de mere călite şi se rulează aluatul de la baza spre vârf, se lipesc bine capetele laterale, apoi se dă formă de corn. Fiecare corn se aşază în tava unsă cu ulei şi tapetată cu hârtie de copt. Se mai lasă cornurile să crească 10-15 minute, la loc cald, după care se ung cu gălbenuşurile amestecate cu lapte, apoi se presară zahăr. Se bagă tava la cuptor până când cornurile se rumenesc frumos. Se aşteaptă să se răcească, apoi se pot servi. Poftă bună!

Mai multe