Coroniţă din aluat de cozonac – Elena Harabagiu

23 septembrie 2016 11:21   Rețete
Ultima actualizare:

Ingrediente: 300g făină, 1/2 cub drojdie, 125ml lapte călduţ, 1 ou, 50g zahăr, 50g unt moale, un praf sare, coaja răzuită de la o lămâie. Un ou şi puţin lapte pentru uns deasupra.

Umplutură:

300g nucă, 150 g stafide, 2 albuşuri, o linguriţă extract de vanilie, 2 linguri lapte (dacă e nevoie). Decor: 2-3 linguri gem de caise, nucă.

Mod de preparare:

Se pune făină într-un castron încăpător şi se face o gropită la mijloc. Drojdia se dizolvă în 3-4 linguri de lapte călduţ cu 1 lingură de zahăr şi una de făină. Se toarnă în gropită făcută în făină şi se lasă să crească cca 15 minute lângă o sursă de căldură. Se frământă aluatul cu plămădeală de mai sus, sarea, laptele şi zahărul rămas, oul şi untul. Se pune şi coaja de lămâie. Dacă este nevoie mai adăugaţi puţin lapte sau smântână. Trebuie să rezulte un aluat elastic, care se desprinde uşor de pe mâini şi de pe marginile castronului.

Se acoperă şi se lasă la crescut până îşi dublează volumul, cca 30-40 minute, lângă o sursă de căldură. Se macină nuca şi se pune într-un robot de bucătărie împreună cu stafidele, vanilia şi albusul. Se pulsează până când se formează o pastă. Dacă mai este nevoie adăugaţi şi 1-2 linguri de lapte. Se întinde aluatul în formă de dreptunghi, se unge cu amestecul de nucă şi stafide, apoi se rulează pe lung şi se răsuceşte în formă de cerc. Se lipesc bine capatele şi se aşază pe o tavă tapetată cu hârtie de copt. Deasupra se realizează o împletitură din aluatul rămas.Se lasă să crească 10 minute, se unge cu ou bătut cu puţin lapte şi se dă la cuptor. Se coace cca 40 min în cuptorul preîncălzit la 180C. E un deliciu!

Mai multe