Cotlete mureșene cu găluște

27 ianuarie 2016 11:28   Rețete
Ultima actualizare:

Ingrediente

6 cotlete de porc (200 g fiecare)

2 cepe medii

1 rădăcină de pătrunjel sau 1 păstârnac

2 căni supă de vită

1 pahar vin alb sec

2 linguri ulei de floarea-soarelui

1 ½ lingură pastă de roşii

1 linguriţă seminţe de chimen

1 lingură pătrunjel verde tăiat fin

2 linguri făină

1 linguriţă sare

1 vârf de cuţit de piper negru măcinat

1 ardei capia

Pentru găluşte

2 pahare făină

3 ouă

1 lingură sare

2 linguri apă

Preparare

Speli carnea, apoi o ștergi cu o cârpă curată și uscată. Încingi uleiul într-o tigaie cu marginile înalte, dai cotletele prin făină, asezonezi cu sare și piper și le rumenești, la foc iute, pe ambele părți, apoi le scoți într-o tavă. Separat, speli și tai, nu foarte mărunt, legumele și le sotezi în tigaia în care ai rumenit carnea. După ce s-au înmuiat, presari restul de făină, torni pasta de roșii, vinul și supa de vită. Amesteci, ca să nu se formeze cocoloașe, lași la fiert 5-6 minute, apoi presari chimenul și mai ții 10 minute. Dai sosul deoparte. Încingi cuptorul, la foc mediu (180 de grade C). Torni sosul peste cotletele din tavă și o bagi în cuptor 60 de minute. Între timp, prepari găluștele. Cerni făina pe o planșetă de lucru sau pe masa curată, faci o gropiță în mijlocul ei, presari ½ linguriță de sare, 2 linguri de apă și ouăle bătute ușor. Frămânți până obții un aluat de consistență moale. Îl dai la frigider aproximativ 10-15 minute. Pui la fiert o oală cu 2,5 litri de apă, adaugi restul de sare și formezi cu o linguriță găluște, cât un deget mic de copil. Le fierbi cam 12-15 minute, apoi le pui în tavă peste cotlete. Presari cu pătrunjel tăiat fin și servești.

Mai multe