Cozonac cu nuci, stafide şi cacao - Harabagiu Elena

11 septembrie 2016 13:37   Rețete
Ultima actualizare:

Ingrediente:

1 kg făină

2 cubuleţe drojdie proaspătă

500 ml lapte gras

200 grame unt

250 grame zahăr tos

5 + 1 gălbenuşuri (albuşurile le folosim la umplutură)

o linguriţă sare

esenţe

coajă de lămâie

3 plicuri zahăr vanilinat

Umplutură:

-nuci

-stafide(rahat)

-cacao dulce

Preparare:

De cu seara, cernem făina, ideal de vreo trei ori. Într-un vas încălzim laptele cu 1/2 din cantitatea de zahăr şi esenţele. Lăsăm la răcit. Aprindem cuptorul; în bucătărie trebuie să fie cald  şi bine. Pregătim maiaua ca la orice coca: drojdia se topeşte cu o linguriţă de zahăr+ 2 linguri de făină+alte 2-3 de lapte. Lăsăm la crescut în mijlocul movilei de făină. Când şi-a dublat volumul adăugăm toată cantitatea de lapte şi cinci gălbenuşuri frecate. Şi acum începe partea cea mai interesantă: frământatul. Din când în când ne înmuiem mâinile în untul topit (şi răcit). Nu turnăm direct în aluat. Treptat cu răbdare frământăm aluatul cu pumnii, cu palmele, aruncăm de colo colo vreme de jumătate de ceas. Apoi lăsăm la dospit în bucătăria încălzită vreme de 40 de minute. Împărţim aluatul în patru, le întindem cu mâna pe masă unsă cu ulei aluatul este minunat acum.

Umplutura

Batem albuşurile spumă cu restul de zahăr, apoi adăugăm cacao, nucile, stafidele şi amestecăm încet până la omogenizare. Împărţim umplutura pe toate cele patru foi de aluat şi presărăm şi rahat dacă dorim. Facem patru suluri şi le împletim două câte două şi apoi le aşezăm în tava (tapetată cu hârtie de copt şi unsă cu ulei). Ungem cu gălbenuş de ou amestecat cu o lingură de lapte şi presăram cu zahăr. Mai lăsăm să crescă până când îşi dublează volumul cozonăceii noştrii şi dăm la cuptor pentru 50 de minute. Sunt delicioşi!

Mai multe