Cozonac cu nuci, stafide şi cacao - Harabagiu Elena
Ingrediente:
1 kg făină
2 cubuleţe drojdie proaspătă
500 ml lapte gras
200 grame unt
250 grame zahăr tos
5 + 1 gălbenuşuri (albuşurile le folosim la umplutură)
o linguriţă sare
esenţe
coajă de lămâie
3 plicuri zahăr vanilinat
Umplutură:
-nuci
-stafide(rahat)
-cacao dulce
Preparare:
De cu seara, cernem făina, ideal de vreo trei ori. Într-un vas încălzim laptele cu 1/2 din cantitatea de zahăr şi esenţele. Lăsăm la răcit. Aprindem cuptorul; în bucătărie trebuie să fie cald şi bine. Pregătim maiaua ca la orice coca: drojdia se topeşte cu o linguriţă de zahăr+ 2 linguri de făină+alte 2-3 de lapte. Lăsăm la crescut în mijlocul movilei de făină. Când şi-a dublat volumul adăugăm toată cantitatea de lapte şi cinci gălbenuşuri frecate. Şi acum începe partea cea mai interesantă: frământatul. Din când în când ne înmuiem mâinile în untul topit (şi răcit). Nu turnăm direct în aluat. Treptat cu răbdare frământăm aluatul cu pumnii, cu palmele, aruncăm de colo colo vreme de jumătate de ceas. Apoi lăsăm la dospit în bucătăria încălzită vreme de 40 de minute. Împărţim aluatul în patru, le întindem cu mâna pe masă unsă cu ulei aluatul este minunat acum.
Umplutura
Batem albuşurile spumă cu restul de zahăr, apoi adăugăm cacao, nucile, stafidele şi amestecăm încet până la omogenizare. Împărţim umplutura pe toate cele patru foi de aluat şi presărăm şi rahat dacă dorim. Facem patru suluri şi le împletim două câte două şi apoi le aşezăm în tava (tapetată cu hârtie de copt şi unsă cu ulei). Ungem cu gălbenuş de ou amestecat cu o lingură de lapte şi presăram cu zahăr. Mai lăsăm să crescă până când îşi dublează volumul cozonăceii noştrii şi dăm la cuptor pentru 50 de minute. Sunt delicioşi!