Cozonac pufos cu nucă, cocos şi rahat - Iorgu Eugenia Alexandra
Ingrediente pentru 3-4 cozonaci
Aluat:
1 kg de făină
500 ml lapte
50 grame drojdie proaspătă
300 grame zahăr
5-6 ouă
200 grame unt moale
100 ml ulei
Esenţe, coajă de la o lămâie+o portocală
Un praf de sare
Umplutură:
Cacao
Nuci
Rahat
Albuşul de la ouăle pe care le punem în aluat
Mod de preparare:
Pregătim maiaua zdrobind cu o furculiţa drojdia, adăugăm o lingură de zahăr, una de lapte şi una de făină, amestecăm până obţinem un fel de aluat apoi îl lăsăm la crescut 10-15 minute. Într-un castron mare punem făină. Laptele îl încălzim uşor cu zahărul, esenţele şi coajă de lămâie şi portocală. Separăm ouăle şi batem gălbenuşurile cu praful de sare până se albesc. Albuşurile le oprim pentru crema de cacao. Peste făină punem drojdia crescută şi începem să frământăm adăugând treptat din compoziţia de gălbenuşuri şi cea de lapte. După ce am obţinut un aluat începem să încorporăm untul cu uleiul tot treptat. Mai frământăm 20-30 de minute şi apoi îl lăsăm să crească într-un loc cald cam 1,2 ore sau până îşi dublează volumul.
Crema: batem albuşurile până se întăresc apoi amestecăm cu cacao şi nuca (şi zahăr dacă doriţi cam 2 linguri). Împărţiţi aluatul în 3 părţi egale, îl întindeţi şi puneţi crema, rahatul apoi formaţi un rulou. Într-o tavă tapetată cu hârtie de copt punem aluatul, îl ungem cu gălbenuş de ou pe deasupra şi îl lăsăm la cuptorul preîncălzit cam o oră. După ce îl scoatem de la cuptor aşteptăm să se răcească înainte să îl tăiem. Poftă bună!