Cozonaci - Amelia Mărgineanu

20 aprilie 2012 13:42   Rețete
Ultima actualizare:

Ingrediente: 6 ouă, 350 g zahăr, 600 ml lapte, 200 ml ulei, ½ kg. Rahat, 100 g stafide, coaja de la 2 lămâi, esenţe după preferinţe, 200 g nucă măcinată, drojdie cât 2 nuci, 50 g margarină, 1 1/2 kg făină.

Mod de preparare:

Se pune laptele pe foc cu zahărul şi margarina până dau în fiert.

Se pune jumătate din cantitatea de făină într-un lighean peste care se pune laptele clocotit amestecând cu un tel în mod continuu până devine ca o pastă. Se lasă să se răcorească.

Cele 6 gălbenuşuri se freacă cu 100 ml ulei şi se pun peste coca ce s-a răcorit împreună cu coaja de lămâie şi celelalte esenţe.

Se frământă cu restul de făină până devine o cocă tare.

La final se frământă cu restul de ulei şi se bate numărând în mod continuu până la 100-150 de bătăi în lighean, ungând mereu cu ulei. Se lasă la dospit la căldură cam 2 ore.

Albuşurile se bat spumă cu 3-4 linguri de zahăr în care se pune nuca măcinată şi 1 esenţă rom.

După ce s-au dospit se împart în patru. Se întinde pe masă fiecare parte, se unge cu albuş, se pune rahat şi stafide, se rulează, se împletesc câte 2 rulouri formându-se 2 cozonaci.

Se unge fiecare tavă cu untură, se pun cozonacii şi se mai lasă la dospit ½ oră.

Se unge cu ou deasupra fiecare cozonac peste care se presară zahăr tos şi mac şi se dau la cuptor ~ 1oră.

Poftă bună!

Trimite şi tu o reţetă delicioasă!

Eşti expertă în bucătărie? Îţi place să inventezi reţete? Preparatele tale arată ca-n reviste? Găteşte ceva bun, aranjează apetisant mâncarea pe un platou şi fă-i o fotografie.

Trimite-ne reţeta pe adresa de email retetasaptamanii@click.ro. Cea mai arătoasă reţetă va fi publicată în fiecare sâmbătă, în paginile de sănătate din ziarul Click! şi va fi premiată.

Celelalte reţete interesante, însoţite de fotografii, vor fi publicate pe site-ul www.click.ro. Caută-ne şi pe Facebook!

Mai multe