Cum faci cei mai buni mucenici moldoveneşti, pufoşi şi aromaţi. Reţeta cu care nu dau greş nici începătorii
Li se spune mucenici, sfinţişori, brăduleţi sau bradoşi şi sunt un preparat tradiţional cu o bogată istorie şi încărcătură spirituală. Mucenicii moldoveneşti, pufoşi, rumeniţi în cuptor, bine însiropaţi cu miere şi plini de nucă sunt nelipsiţi în fiecare an de pe mesele românilor.
Sărbătoarea Mucenicilor îşi are originea în străvechi ritualuri practicate de români la început de an agrar, celebrat pe stil vechi în data de 9 martie. La aceast ădată se rememorează şi uciderea celor 40 de mucenici care trăiau în cetatea Sevastiei pe vremea împăratului roman Licinius şi care au fost martirizaţi pentru că au refuzat să renunţe la creştinism.
Aceste jertfe sunt amintite prin acest preparat ritualic, din aluat copt sau fiert: mucenicii. Aceştia pot avea forma unor figurine umane, pot fi colăcei în forma cifrei 8 (imitând, de asemenea, chipul uman), dar pot lua şi forme de albină, pasăre sau brăduţi. Însă, de departe, cea mai întâlnită formă în ziua de azi este cea a cifrei 8.
Află aici rețeta celor mai buni mucenici moldovenești.