Cum faci mâncarea de spanac perfectă. De ce se pune unt şi cât se fierb frunzele
Spanacul înăbuşit poate fi şi o însoţitoare, o garnitură perfectă la ouă ochiuri, frigănele, friptă, dar şi o umplutură de plăcinte şi clătite. Rețeta pentru mâncarea de spanac perfectă a găsit-o regretatul gastronom Radu Anton Roman. De ce se pune unt şi cât se fierb frunzele.
Spanacul înăbuşit poate fi o garnitură perfectă la ouă ochiuri, frigănele, friptură, dar şi o umplutură de plăcinte şi clătite, a notat în lucrarea sa, “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia), regretatul gastronom Radu Anton Roman, scrie adevarul.ro.
Spanacul este o sursă importantă de vitamine și este perfect pentru perioada de după anotimpul rece. Iată rețeta lui Radu Anton Roman!
Ingrediente
- sare,
- piper, după gust
- 4-5 căţei usturoi
- 2 cartofi (1 pahar de orez)
- 1 morcov
- 1 pătrunjel
- 1 ou
- 1 kg spanac
- 1 lingură făină
- 2 linguri unt
- 2 linguri smântână.
Mod de preparare
- Spanacul bine spălat se fierbe un sfert de oră.
- Usturoiul se toacă pastă.
- Făina se desface în smântână bătută cu ou.
- Se scurge spanacul temeinic, se şi stoarce, dacă e nevoie, apoi se toacă.
- Se încinge unt, se pune spanacul la călit cinci minute, amestecând mereu.
- Se adaugă usturoiul şi smântâna cu făină şi ou, se sărează, se amestecă până se leagă un pic. Mâncarea de spanac se consumă cu un ou ochi, ori ca garnitură la friptură.
- Se poate umple cu terciul ăsta orice patiserie, fie ea din foi greceşti, subţiri şi unse cu ulei, fie din aluat obişnuit, de plăcintă.
- Orice clătită, de asemenea, se leagă cu pasta de frunze – spanac, lobodă, urzici, etc.
- ”Taină: 1 praf de piper, 1 linguriţă de zahăr şi altă linguriţă cu zeama de lămâie vor rafina şi mai mult pasta noastră. Dacă vreţi s-o mai îngroşaţi, amestecaţi-o cu 1 pahar de orez fiert”, a destăinuit Radu Anton Roman
Cine a fost Radu Anton Roman
Gazetarul, îndrăgostit de bucătărie În cei 57 de ani de viaţă, Radu Anton Roman, gazetar, scriitor, realizator TV, vânător şi pescar sportiv, a publicat poezii, însemnări de călătorie, romane şi eseuri, fiind implicat în mai multe proiecte de televiziune şi publicaţii, dedicându-se din anul 1997 şi domeniului gastronomic. În 1998, Radu Anton Roman a publicat una dintre cele mai importante lucrări recente ale gastronomiei româneşti “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).
Citește și: