Cum ornăm o turtă dulce ca să ne încântăm familia

17 februarie 2015 19:08   Rețete
Ultima actualizare:

Turta dulce este prăjitura preferată pe timp de iarnă. Ca toate prăjiturile care se coc la cuptor şi parfumul lor cuceresc întreaga casă şi la fel de important este mdul cum ornăm o tură dulce.

Vrăjitoarea care-i ademeneşte pe Hansel şi Gretel, copiii din povestea fraţilor Grimm părăsiţi în pădure, nu întâmplător îi momeşte cu o casă de turtă dulce. Turta dulce este un simbol al dulcelui, e aromă, căldură, dragoste, apropiere şi atunci când o pregăteşti acasă depinde doar de noi cum ornăm o turtă dulce.

Depinde doar de noi cum ornăm o turtă dulce

Depinde doar de noi cum ornăm o turtă dulce

Unele gospodine profită de posibilitatea de a orna cu glazură tradiţionala prăjitură realizând astfel adevărat opere de artă efemere care vor sfârşi, în burticile familiei sau ale musafirilor.

Există reţete de turtă dulce de post sau reţete de turtă dulce cu lapte şi ou dar indiferent de reţeta pe care o folosim depinde doar de noi cum ornăm o turtă dulce.

Indiferent cu omrnăm o turtă dulce, ea este degustată în întreaga Europă

Turta dulce a fost adusă în Europa în urmă cu mai bine de 1.000 de ani de un călugăr armean care s-a stabilit în Franţa, unde a rămas sub numele de pâine aromată – pain d’epices. Din Franţa a trecut în Germania (numită Lebkuchen) şi mai apoi în Suedia (pepparkakor) apoi s-a răspândit în întreaga europă. Turta dulce este recunoscută ca prăjitură specifică anului nou şi în Israel iar Rusia are un întreg oraş dedicat aceste delicatese. În Polonia se numeşte pierniki şi a fost prăjitura favoită a lui Chopin. Bulgarii o numesc medenka, care s-ar traduce “preparată cu miere” şi folosesc la ornat, pe lângă glazură, ciocolata.

Reţetă de turtă dulce de post

Ingrediente: 500 grame făină, 200 grame zahăr, 100 grame miere,  200 grame margarină, o linguriţă bicarbonat de sodiu alimentar, o linguriţă scorţişoară, o linguriţă coajă rasă de portocală, esenţă de vanilie, zahăr (pentru pudrat), bomboane decor.

Mod de preparare: Într-o cratiţă se topesc margarina, zahărul şi mierea, la foc mic. Între timp punem făina într-un castron mai mare, facem o mică adâncitură în mijlocul ei şi adăugăm bicarbonatul de sodiu stins în zeamă de lămaie sau oţet, scorţişoara, esenţa de vanilie şi coaja de portocale. Luăm vasul de pe foc şi adăugăm compoziţia peste faină, amestecăm bine până obţinem un aluat având consistenţa unei creme tari şi după ce lăsăm aproximativ jumătate de oră la racit.

Pentru glazură: 140 grame zahăr pudră, 1/2 lingură esenţă (orice aromă vă place), 2 1/2 - 3 linguri apă, colorant alimentar. Glazura trebuie să fie destul de groasă dar să poată fi turnată cu uşurinţă folosind un con de ornat.  

In acest timp, incalzim cuptorul la 200 grade C si pregatim tava. Dupa ce s-a racit aluatul se intinde cu sucitorul intr-o foaie groasa,aproximativ jumatate de centimetru si se taie cu formele. Se asaza in tava acoperita cu foaie de copt timp de 10-12 minute la 180 grade C. Se scoate tava,se lasa turtitele sa se racoreasca si dupa se pot orna.

Mai multe