Cum se prepară varza à la Cluj. Secretul aşezării ingredientelor în straturi
30 ianuarie 2020 13:02
Rețete
Ultima actualizare:
Varza à la Cluj este un preparat tradiţional specific zonei Ardealului. Cei cu simțul umorului le-au mai spus ”sarmale leneșe” pentru că ingredientele sunt aceleași și diferă doar modul de preparare. Uite care este secretul aşezării ingredientelor în straturi!
Varza à la Cluj este un soi de sarmale amestecate, pe înţelesul tuturor. Ardelenii mănâncă sarmale destul de rar, preferând varza a la Cluj pentru că este delicioasă şi uşor de pregătit, scrie adevarul.ro.
Avem nevoie de aceleaşi ingrediente ca la sarmale, doar modul de preparare este diferit.
Ingrediente pentru o tavă cu opt porţii
- Varză, de preferat murată-1,5-2 kilograme
- Ceapă-un kilogram
- Cimbru, chimen, boia dulce
- Sare, piper
- Pastă de tomate sau bulion
- Ulei-200 de mililitri
- Orez-300 de grame
- Carne, de preferat să fie de porc-aproximativ un kilogram
- Smântână (concentraţie de grăsime 12-20%)-300 de grame.
Mod de preparare
- Tocăm varza mărunt, după care o punem la fiert cam 30 de minute într-o primă fază.
- Curăţăm apoi ceapa şi o tocăm, ca şi carnea de porc.
- ”Stingem” seminţele de chimen în 100 de mililitri de ulei, apoi adăugăm jumătate din cantitatea de ceapă folosită pentru această reţetă.
- Ingredientele amintite se amestecă permanent la foc moderat, iar când ceapa s-a înmuiat, răsturnăm varza peste ea, adăugând şi cimbrul.
- Compoziţia se lasă apoi la sotat, amestecând continuu pentru a nu se lipi, dar şi pentru ca ingredientele să se întrepătrundă.
- Ceapa se înmoaie în ulei, nu se prăjeşte
- În paralel, punem la fiert 300 de grame de orez într-un litru de apă şi adăugăm o linguriţă de sare.
- Carnea de porc tocată va fi pusă şi ea în alt recipient cu 100 de mililitri de ulei, prăjind-o uşor, astfel încât să nu se caramelizeze.
- După ce s-a înmuiat ceapa în ulei, adăugăm puţină sare şi punem şi carnea de porc tocată, amestecând ingredientele până când carnea începe să se albească.
- În acel moment, dăm cratiţa de pe foc, punem piperul, cimbrul şi puţină boia dulce.
- Luăm o tavă, o ungem cu ulei, împărţim varza în două, adăugând o primă parte în recipient.
- Al doilea strat pus în tavă va fi cel din carnea tocată de porc şi orez.
- Vom pune apoi şi restul de varză, apăsând cu vârful unei linguri pentru a nivela bine straturile din tavă.
- Pasta de tomate va fi amestecată cu zeama care a rămas de la varză şi o vom turna peste preparat.
- Batem apoi smântâna cu un tel pentru a deveni mai cremoasă şi o răsturnăm peste ultimul strat de varză, uniformizând-o apoi în tavă.
- Fixăm aragazul la o temperatură de 170 de grade şi băgăm tava cu varza la cuptor, unde o lăsăm o oră.
- Monitorizaţi procesul termic pentru că fiecare cuptor coace diferit, astfel încât să nu aveţi surpriza ca preparatul să se ardă.
- După ce am scos tava cu varză de la cuptor, putem servi preparatul cu o lingură de smântână.
- Varza a la Cluj merge foarte bine cu mămăliguţă şi un pahar de vin alb, de preferat sec.
Citește și: