Cum se prepară varza à la Cluj. Secretul aşezării ingredientelor în straturi

30 ianuarie 2020 13:02   Rețete
Ultima actualizare:

Varza à la Cluj este un preparat tradiţional specific zonei Ardealului. Cei cu simțul umorului le-au mai spus ”sarmale leneșe” pentru că ingredientele sunt aceleași și diferă doar modul de preparare. Uite care este secretul aşezării ingredientelor în straturi!

Varza à la Cluj este un soi de sarmale amestecate, pe înţelesul tuturor. Ardelenii mănâncă sarmale destul de rar, preferând varza a la Cluj pentru că este delicioasă şi uşor de pregătit, scrie adevarul.ro.

Avem nevoie de aceleaşi ingrediente ca la sarmale, doar modul de preparare este diferit.

Ingrediente pentru o tavă cu opt porţii

  • Varză, de preferat murată-1,5-2 kilograme
  • Ceapă-un kilogram
  • Cimbru, chimen, boia dulce
  • Sare, piper
  • Pastă de tomate sau bulion
  • Ulei-200 de mililitri
  • Orez-300 de grame
  • Carne, de preferat să fie de porc-aproximativ un kilogram
  • Smântână (concentraţie de grăsime 12-20%)-300 de grame.

Mod de preparare

  • Tocăm varza mărunt, după care o punem la fiert cam 30 de minute într-o primă fază.
  • Curăţăm apoi ceapa şi o tocăm, ca şi carnea de porc.
  • ”Stingem” seminţele de chimen în 100 de mililitri de ulei, apoi adăugăm jumătate din cantitatea de ceapă folosită pentru această reţetă.
  • Ingredientele amintite se amestecă permanent la foc moderat, iar când ceapa s-a înmuiat, răsturnăm varza peste ea, adăugând şi cimbrul.
  • Compoziţia se lasă apoi la sotat, amestecând continuu pentru a nu se lipi, dar şi pentru ca ingredientele să se întrepătrundă.
  • Ceapa se înmoaie în ulei, nu se prăjeşte
  • În paralel, punem la fiert 300 de grame de orez într-un litru de apă şi adăugăm o linguriţă de sare.
  • Carnea de porc tocată va fi pusă şi ea în alt recipient cu 100 de mililitri de ulei, prăjind-o uşor, astfel încât să nu se caramelizeze.
  • După ce s-a înmuiat ceapa în ulei, adăugăm puţină sare şi punem şi carnea de porc tocată, amestecând ingredientele până când carnea începe să se albească.
  • În acel moment, dăm cratiţa de pe foc, punem piperul, cimbrul şi puţină boia dulce.
  • Luăm o tavă, o ungem cu ulei, împărţim varza în două, adăugând o primă parte în recipient.
  • Al doilea strat pus în tavă va fi cel din carnea tocată de porc şi orez.
  • Vom pune apoi şi restul de varză, apăsând cu vârful unei linguri pentru a nivela bine straturile din tavă.
  • Pasta de tomate va fi amestecată cu zeama care a rămas de la varză şi o vom turna peste preparat.
  • Batem apoi smântâna cu un tel pentru a deveni mai cremoasă şi o răsturnăm peste ultimul strat de varză, uniformizând-o apoi în tavă.
  • Fixăm aragazul la o temperatură de 170 de grade şi băgăm tava cu varza la cuptor, unde o lăsăm o oră.
  • Monitorizaţi procesul termic pentru că fiecare cuptor coace diferit, astfel încât să nu aveţi surpriza ca preparatul să se ardă.
  • După ce am scos tava cu varză de la cuptor, putem servi preparatul cu o lingură de smântână.
  • Varza a la Cluj merge foarte bine cu mămăliguţă şi un pahar de vin alb, de preferat sec.

Citește și:

Cum faci lușcoşul, delicioasa ciorbă de varză din Ardeal

Când se pune varza la murat ca să fie gustoasă

Mai multe