Două rețete de post cu fasole: “icre” și paté
Mai ales în perioada postului, de multe ori rămânem în pană de idei când vine vorba de meniul zilnic. Fasolea este una dintre cele mai versatile legume, iar astăzi vă propunem două rețete simple: icre și paté, ambele din fasole boabe.
Ingrediente "icre" de fasole
- 250 g fasole boabe
- 5 linguri de ulei de măsline
- 2 cepe
- o linguriţă de cimbru
Preparare "icre" de fasole
Fasolea se ţine în apă timp de 5-6 ore sau peste noapte. Apoi se schimbă apa, se fierbe şi se trece prin maşina de tocat. Pasta obţinută se amestecă întâi cu ceapa tăiată mărunt. Treptat, se adaugă celelalte ingrediente.Acest preparat este un aperitiv foarte gustos şi hrănitor.
Paté de fasole cu măsline
Ingrediente paté de fasole
- 1 kg fasole boabe
- 300 g ceapă
- 150 g măsline fără sâmburi
- 220 ml ulei de măsline
- 100 g bulion
- condimente: boia dulce, cimbru, şi piper
Preparare paté de fasole
Laşi fasolea la înmuiat vreme de opt ore, o speli şi o pui la fiert. Când este fiartă bine, o laşi să se mai răcească; apoi o dai de două ori prin maşina de tocat împreună cu ceapa şi cu măslinele tăiate mărunt. Pasta obţinută o amesteci cu 150 ml ulei, cu bulionul şi condimentele.Această pastă omogenizată are consistenţa pateului şi poate fi consumată pe pâine la micul dejun sau ca aperitiv. Dacă vrei, cu acest paté poţi să umpli borcane de 250 ml, dar laşi un spaţiu de 2 cm până la buza borcanului. Deasupra, torni restul de ulei care ţi-a mai rămas. Borcanele trebuie să le strerilizezi timp de 30 de minute, vreme de două zile la rând, apoi
e poți ține în cămară sau frigider.