Dovleacul, vedeta toamnei. Ce rețete delicioase poți să faci din acest aliment-medicament
Toamna nu e toamnă dacă nu mănânci dovleac! Ai atâtea motive! Este ieftin, uşor de preparat, gustos atât ca desert, cât şi ca fel principal, în plus are o mulţime de beneficii pentru sănătate.
Ce vitamine şi minerale conţine
Dovleacul conţine betacaroten, un puternic antioxidant care protejează pielea şi previne îmbătrânirea, conţine fibre, proteine, vitamina A, C, E, B, K, calciu, potasiu şi magneziu. 100 de grame de dovleac conţin doar 26 kcal, astfel că este desertul permis oricui, în curele de slăbire, pentru că dă o stare de saţietate pentru mult timp, în schimbul unui număr mic de calorii.
Ce beneficii are
- Întăreşte imunitatea.
- Îmbunătăţeşte vederea, digestia, activitatea splinei şi a pancreasului.
- Reduce nivelul colesterolului rău.
- Anihilează toxicitatea altor alimente.
- Reglează glicemia şi scade necesarul de insulină.
- Este un puternic antioxidant şi antiinflamator.
- Tratează constipaţia.
- Combate retenţia de lichide datorită proprietăţilor diuretice şi laxative.
- Este un bun detoxifiant. Pentru a vedea efectele, e bine să ţii o cură de 10-14 zile în care să bei câte un pahar de 100 ml de suc proaspăt de dovleac.
- Protejează inima şi creierul.
- Este aliatul siluetei. Fiind o sursă valoroasă de fibre, el dă o senzaţie de saţietate pentru mult timp, în schimbul unui număr mic de calorii, ajutând, astfel, la pierderea în greutate.
- Combate insomnia. Înainte de culcare, consumă 50 ml de suc de dovleac proaspăt, îndulcit cu puţină miere. Vei dormi mult mai bine şi, în plus, poţi scăpa de pungile de sub ochi care apar în timpul somnului.
Îl poţi consuma în atâtea feluri!
Îl poţi consuma copt, cu scorţişoară şi nuci. Îl poţi adăuga în orezul cu lapte, în brioşe, clătite, plăcite sau gogoşi. Însă pentru că e dulce nu înseamnă că se consumă doar ca desert. Dovleacul poate fi adăugat în mâncăruri cu legume (ex ghiveci de toamnă), tăiat cubuleţe. Sau poţi face o delicioasă supă cremă de dovleac, cu ţelină, morcov, ardei, ceapă, dovlecel, puţin ghimbir şi la sfârşit smântână şi verdeţuri.
Plăcintă cu dovleac
Ingrediente: 220 g făină, 125 g unt, 1 lingură zahăr, o jumătate de linguriţă de sare, 60 ml apă rece, 1 albuş de ou, iar pentru umplutură 1,5 kg de dovleac, 50 g zahăr brun şi o lingură de scorţişoară măcinată.
Mod de preparare: amestecă făina cu sarea şi cubuleţele de unt, încorporează apa şi frământă aluatul, apoi lasă-l 30 de minute la frigider înfăşurat într-o folie de plastic. Între timp, dă dovleacul prin răzătoare, amestecă-l cu zahărul şi scorţişoara și călește-l puțin. Poți să folosești și dovleac gata copt. Întinde aluatul și așază-l într-o tavă unsă cu unt, pune umplutura de dovleac și dă la cuptor pentru 40 de minute.
Supă cremă cu dovleac
Ingrediente: 1 dovleac, 2 linguriţe de ghimbir ras, 2 morcovi, 1 cartof, ½ ţelină, 1 ardei verde, 2 frunze de ţelină, 3 linguri de seminţe mix, 1 linguriţă cardamon, ½ linguriţă scorţişoară, 1 linguriţă nucşoară, 2 linguri ulei de măsline, 1 căţel de usturoi, 1 conservă lapte de cocos, fulgi de cocos pentru decor, crutoane.
Mod de preparare: se fierb morcovii, cartoful, ţelina şi ardeiul. Dovleacul se taie şi se coace la cuptor 30-40 de minute. Se blenduieşte apoi, se adaugă laptele de cocos şi condimentele.
Salată cu dovleac
Poți folosi orice ingrediente ai în bucătărie, de la frunze de spanac și de rucola, boabe de struguri, semințe, până la clasicii castraveți, roșii, boabe de porumb. Noi am folosit sfeclă roșie coaptă, dovleac copt și brânză pentru grătar.