Dulceața de ardei iuți, o rețetă exotică. La ce preparate o putem servi
Dulce, acrișoară și iute doar puțin peste măsură, această dulceață va fi minunată la iarnă cu diverse fripturi.
Ingrediente pentru 6 borcane de 180 ml:
700 g ardei iuți curățați
550 g ardei capia curățați
1 kg zahăr
10 g sare
100 ml zeamă de lămâie
Cum prepari dulceața de ardei iute și ardei kapia?
Se spală bine ardeii cu apă rece și se lasă la scurs. Pregătiți un tocător de plastic, un cuțit bun pentru tăiat și filetat și mănușile de cauciuc. Nu încercați să prelucrați ardeii iuți fără mănuși pentru că vă vor ustura cuticulele, vă va intra sub unghii zeama lor și, mai grav, dacă duceți accidental mâna la ochi, nas sau gură nu vă va fi deloc bine.
Tăiați codița ardeiului, despicați ardeiul în două pe lung și, cu cuțitul de filetat, scoateți nervurile și semințele dintr-o mișcare. Bine ar fi să aveți ardei mai drepți, nu foarte încovoiați, pentru ca treaba să meargă repede și să nu vă chinuiți. Luați mai multe jumătăți de ardei suprapuse și tăiați-le în fâșiuțe de circa 3 mm.
La fel, spălați și lăsați la scurt și ardeii capia, tăiați codița, apoi ardeiul în două pe lung, scoateți nervurile și samburii. Tăiați ardeii kapia în bucăți mai mari și puneți-i în procesor pentru a-i mărunți.
Deci, ardeii iuți sunt tăiați în feliuțe, iar cei dulci (kapia) sunt transformați în pastă cu robotul.
Într-o oală puneți ardeii iuți feliați, iar deasupra lor turnați pasta de ardei kapia și zeama de lămâie proaspăt stoarsă. Puneți și zahărul și sarea. Amestecați totul și lăsați oala pe masă vreo 2 ore, timp în care ardeii lasă zeamă.
Puneți oala pe foc mediu și amestecați ocazional. Dupa 10 minute de fierbere efectivă opriți focul, acoperiți oala cu o cârpă udă și lăsați totul la răcit timp de 2 ore.
Puneți din nou dulceața de ardei la fiert până ce ajunge la 105°C (sau până se leagă siropul), apoi închideți focul. Lăsați dulceața la răcorit vreo 10 minute, apoi am îmbuteliat-o în borcanele sterilizate.
Dulceața de ardei iute se mănâncă foarte bine cu fripturi (mai ales de rață), dar și cu platouri cu aperitive, în special cu brânzeturi maturate și mezeluri crud-uscate, conform savoriurbane.com.