Dulceață de gutui. Cum făceau bunicii delicioasă rețetă
Gutui tăiate cubulețe și fierte în sirop de zahăr, o conservă minunată, aromată și delicioasă. Rețeta simplă, fără conservanți, așa cum o făceau bunicile voastre, o găsiți mai jos!
Ingrediente:
1 kg gutui (cântărite după curățare)
900 g zahăr
500 ml apă
zeama de la o jumătate de lămâie
2 felii
Mod de preparare:
Spălați gutuile, curățați-le de coajă și coatoare, apoi tocați-le cubulețe. Puneți cubulețele de fructe într-un bol în care ați pus apă și două felii de lămâie sau lime. Astfel nu se vor înnegri prea tare.
În vasul în care veți face dulceață, puneți zahărul, apa și cele două felii de lămâie. Fierbeți timp de 5 minute, până când se va forma un sirop legat. Adăugați gutuile tocate (scurse de apă, evident) și zema de la o jumătate de lămâie. Fierbeți până când fructele devin translucide și dulceață este legată.
Transferați dulceața de gutui în borcane spălate și sterilizate. Înfiletați capacele și așezați borcanele cu capacul în jos și lăsăți-le să se răcească complet (le puteți pune și sub prosoape de bucătărie). După răcire etichetați-le și așezați-le în cămară.