Dulciuri sănătoase pentru copii

26 noiembrie 2011 15:55   Rețete
Ultima actualizare:

Cărui copil nu-i plac dulciurile?! Însă nu toate bomboanele şi prăjiturile pline de zahăr, coloranţi şi grăsimi îi fac bine. Există însă o metodă prin care le satisfaci pofta de dulciuri în cel mai sănătos mod cu putinţă. Ligia Pop, specialistă în alimentaţie vegană fără foc, vă dă 5 reţete delicioase.

Denumirea „raw vegan" înseamnă alimentaţie de origine vegetală, nu animală, preparată fără foc.

Bucătăria fără foc e mai sănătoasă pentru că alimentele supuse unor temperaturi mai mari de 40 de grade îşi pierd aportul nutritiv.

Ingredientele de bază sunt legume proaspete într-o varietate cât mai largă, germeni şi vlăstari (surse majore de proteine complexe, uşor de asimilat şi digerat), seminţe şi nuci (de asemenea bogate în proteine şi acizi graşi esenţiali), fructe proaspete şi uscate, plus superalimentele gen alge marine (cea mai completă sursă de minerale din lume) şi diverse prafuri vegetale.

Toate reţetele se prepară simplu şi rapid, fără foc. „Când spun crud, nu mă refer doar la morcovi şi salate goale.

Alimentaţia vegană fără foc cuprinde reţele la care nici n-aţi visat, de la lapte de migdale/susan/orez, pâine din nuci şi combinaţii diverse de seminţe germinate, pizza, pateuri şi unturi vegetale, brânzeturi din nuci cu un gust excepţional, chiftele, ciuperci cu maioneză, legume marinate, până la dulciuri delicioase, dedicate celor care vor să-şi păstreze greutatea, dar mai ales copiilor.

Bulgăraşi coloraţi

Ingrediente: 200 g făină de migdale crude, 100 g stafide galbene şi 200 g caise uscate înmuiate în prealabil, 100 g fulgi de cocos, 50 ml apă.

Pentru tăvălire: 100 g fulgi de cocos, 100 g cacao, 100 g făină de fistic.

Mod de preparare: toate ingredientele se amestecă într-un robot de bucătărie.

În cazul în care compoziţia e prea lichidă, adăugaţi făină de migdale sau nucă de cocos.

Se modelează sub formă de bomboane care se pot da prin nucă de cocos, migdale măcinate sau cacao.

Prăjitură de mere

Ingrediente: 3 mere răzuite, 100 g făină de migdale crude, două linguri fulgi de nucă de cocos, una de scorţişoară, un vârf de cuţit de cuişoare, 3-4 linguri de apă, 50 g stafide.

Mod de preparare: merele date prin răzătoare sau prin robot, amestecate cu jumătate din scorţişoară, vor fi blatul.

În blender se procesează restul ingredientelor pe care le vom folosi ca umplutură.

Dacă a ieşit o compoziţie prea lichidă, se va adăuga făină de migdale.

Într-un inel culinar se presează blatul, cam 1 cm, peste care se va turna umplutura.

Prăjiturică-brăduţ

Ingrediente: 100 g făină de floarea soarelui, 25 g tărâţe psyllim (de la plafar), 100 g stafide galbene, 100 g merişoare uscate, 50 g susan, 100 ml apă.

Pentru ornat: felii de ananas uscat, merişoare sau coacăze proaspete.

Mod de preparare: toate ingredientele se amestecă bine într-un bol. Tărâţa are rolul de a lega compoziţia.

Aceasta se presează într-o formă de brad, se scoate cu grijă şi se ornează cât mai aspectuos.

Bomboane din curmale

Ingrediente: o jumătate de kilogram de curmale sau smochine uscate, 300 g nucă de cocos, o banană.

Mod de preparare: Aceasta e cea mai simplă şi mai delicioasă prăjitură fără foc. Curmalele sau smochinele se lasă la înmuiat timp de o oră.

Toate se dau prin robot, din ele se fac apoi bomboane pe care le putem da prin nucă de cocos, cacao sau pudră de roşcove.

Brownies

Ingrediente: 100 g făină de migdale, 250 g făină de floarea soarelui, 5 linguri cacao raw sau pudră de roscove, 100 g coajă de portocală sau lămâie, 100 g stafide galbene.

Mod de preparare: făina din seminţe curăţate de floarea soarelui şi din migdale se pregăteşte într-o râşnită de cafea.

Toate ingredientele se amestecă până la omogenizare.

Compoziţia se presează şi se nivelează într-o formă de sticlă, înaltă de aproximativ 2 cm.

Se taie în cuburi şi se ornează după preferinţă.

*************************************************************************

Ligia Pop e bucătar specializat în bucătăria vegană fără foc, fondatoarea şi organizatoarea târgurilor raw food naţionale.

Susţine demonstraţii culinare atât în public, cât şi pe site-ul ei, ligiapop.com, în cadrul show-ului TV online „Ligia's Kitchen".

A publicat 3 cărţi: „Reţete vegane fără foc", „Germeni şi vlăstari: surse de sănătate şi energie" şi „Deserturi pentru părinţi şi copii sănătoşi".

De curând, a a fost nominalizată printre cei 16 câştigători din lume la programul online de perfecţionare culinară organizat de Google, numit "YouTube Next Chef".

Mai multe