Fasole cu ciolan afumat, mâncarea românilor de ziua națională. Cea mai gustoasă și simplă rețetă

30 noiembrie 2021 13:52   Rețete
Ultima actualizare:

În ultimii ani fasolea a devenit nelipsotă de pe mesele românilor în zi de mare sărbătoare. Că e cu ciolan afumat, cu cârnați sau chiar simplă (pentru cei care țin post), această mâncare se prepară cu drag pentru fiecare 1 Decembrie!

Ingrediente Fasole cu ciolan afumat:     

1 ciolan afumat cu os de cca. 1,5 kg sau cca. 1-1,2 kg ciolan dezosat

700 g fasole boabe uscată

sare

piper

boia dulce

1 linguriță semințe de chimen sau 1 foaie de dafin

50 ml ulei (2 - 3 linguri)

2 cepe medii

3-4 morcovi

1 cutiuță pastă concentrată de roșii (sau 500 ml pasată, bulion sau roșii cubulețe în conservă)

Mod de preparare Fasole cu ciolan afumat:            

Fasolea boabe uscată trebuie să stea la înmuiat în apă rece măcar 8 ore (peste noapte). 

Ciolanul se așează întreg, cu os cu tot, într-o oală încăpătoare și se acoperă bine cu apă rece (să treacă cu 2 degete deasupra lui). Se pune la foc iute la fiert timp de 2-3 ore, timp în care mnai completezi cu apă. Nu pune sare, ciolanul afumat este de obicei destul de sărat. Ciolanul nu trebuie să fie complet făcut pentru că el va mai fierbe și în mâncarea cu fasole. După ce a fiert ciolanul, îl scoți din apă, îl dezosezi și tai carnea (cu șoric cu tot) în bucăți potrivite. Apa în care a fiert ciolanul se păstrează!

Cât timp a fiert ciolanul poți pune și fasolea pe foc. Este bine ca prima apă în care fierbe timp de 12-15 minute să o scurgeți. Astfel, fasolea devine mai ușor digerabilă și nu da balonări și flatulatie (adică gaze). Mai mult! Dacă pui o linguriță de bicarbonat de sodiu face minuni! Ea ajută la gătirea celulozei din coaja boabelor de fasole și le înmoaie mai repede. Bicarbonatul se pune doar la prima apă, cea care se aruncă.

Pui din nou fasolea în oală și toarnă peste ea zeama caldă în care a fiert ciolanul. Fasolea mai are nevoie de cel puțin o ora și ceva ca timp de fierbere, timp în care mai pui apă, dacă este nevoie.

Curăță și toacă ceapa. Morcovii taie-i rondele. Călește-le într-o tigaie cu 2 linguri de ulei, la foc mic. Pune un pic de sare care să ajute la înmuierea lor. Călește amestecul cam 5 minute, amestecând ocazional în tigaie.

Într-un castron mic desfaci pasta concentrată de roșii în 2 polonice de zeama de la ciolan. Toarnă sosul peste legumele călite din tigaie, adaugă și 1 linguriță de chimen (sau 1 foaie de dafin) și 2 lingurițe de boia dulce (paprika) și mai lasă totul la fiert 2-3 minute.

După ce fasolea a început să clocotească în zeama de la ciolan, toarnă peste ea sosul de legume cu roșii și amestecă bine. Pune în oală și bucățile de ciolan fiert și dezosat. Gustă de sare și pune și puțin piper negru măcinat.

Mai poate fierbe 30 de minute, chiar și o oră, la foc minim. Fasolea cu ciolan se servește fierbinte, conform savoriurbane.ro. Poftă mare! 

Citește și: 

Ce pun pe masă românii de 1 Decembrie? Bucatele tradiționale, nelipsite

Arafat: La parada de 1 Decembrie vor putea participa toți românii. Care e singura interdicție

Mai multe