Fougasse cu şuncă şi brânză – Felicia Vanea
Ingrediente
600 g făină
20 g drojdie proaspătă
200 g şuncă
250 g smântână (25% grăsime)
200 g brânză telemea vacă
1 linguriţă cimbru uscat
2 linguri ulei de măsline
1 linguriţă sare
piper măcinat
Mod de preparare
Drojdia o dizolvăm în 3 linguri de apă călduţă. Făina o amestecăm cu sarea într-un castron. Facem o adâncitură în mijloc şi punem drojdia dizolvată. Amestecăm uşor cu o lingură şi turnăm uşor o cană şi jumătate de apă călduţă. Punem şi uleiul de măsline şi frământăm bine, până când obţinem o cocă elastică. Lăsăm la crescut, acoperim vasul cu un şervet.
Din aluat facem bile cât pumnul şi întindem sub forma unui oval pe blatul presărat cu făină. Întindem smântână şi presărăm şuncă şi brânză pe jumătate din aluat, presărăm cimbrul şi piperul, învelim cu jumătatea liberă. Cu un cuţit, facem câteva crestături. Le punem pâinicile într-o tavă, tapetată cu hârtie de copt şi mai lăsăm să crească 40 de minute. Dăm tava la cuptorul încins şi lăsăm 30 de minute, timp în care pâinicile umplute cresc şi se rumenesc uşor. Când le scoatem le ungem cu apă.