Gogoşele din ecler cu cremă de vanilie şi căpşuni - Ciobanu Roxana

5 octombrie 2017 14:12   Rețete
Ultima actualizare:

Ingrediente:

Pentru gogoşele: 3 ouă + 1 albuş care rămâne de la cremă, 300 ml apă, 100 ml ulei, 150 g făină, 2 linguriţe extract de vanilie, 1 lingură coajă rasă de lămâie.

Crema de vanilie:  450 ml lapte, 1 gălbenuş, 4 linguri zahăr, 3 linguri şi 1/2 amidon, 1/2 păstaie de vanilie, 150 g unt 65% grăsime, 4 linguri zahăr pudră, 1 linguriţă extract de vanilie, căpşuni, 100 g ciocolată amăruie.

Mod de preparare:

Gogoşelele:Într-o cratiţă punem apa, uleiul şi le trasferăm pe foc.Când dă în clocot tragem cratiţa deoparte şi încorporăm toată făina deodată.Mixăm bine (sau puteţi amesteca cu un tel), apoi încorporăm ouăle, unul câte unul, amestecând după fiecare şi albuşul.La final adăugăm extractul de vanilie şi coaja rasă de lămâie.Tapetăm o tavă cu hârtie de copt, punem aluat într-un pos şi formăm mici gogoşele.Le introducem în cuptorul încins, la o temperatură mai mare primele 5 minute, apoi reglăm o temperatură potrivită până se rumenesc, cam în 20-25 de minute sunt gata.Le scoatem din cuptor şi le lăsăm să se răcească.Crema de vanilie:Într-un bol mixăm gălbenuşul cu zahărul, adăugăm amidonul, câteva linguri de lapte şi seminţele de la păstaia de vanilie. Amestecăm bine să nu se formeze cocoloaşe din amidon.Punem restul de lapte la fiert, când dă în clocot turnăm amestecul cu amidon, dăm focul la mai mic.Lăsăm să fiarbă până se îngroaşă ca o budincă, timp în care amestecăm continuu.Dăm deoparte când este gata, o acoperim cu folie alimentară şi lăsăm să se răcească.Untul îl frecăm cu zahărul pudră, punem extractul de vanilie, apoi crema de vanilie rece, lingură cu lingură.Tăiem un căpăcel la gogoşele, dar nu de tot, şi cu un pos le umplem cu cremă.Spălăm căpşunile bine, îndepărtăm codiţele şi le tăiem pe jumătate dacă sunt mai mari.În cupe aşezăm bucăţi de căpşuni şi gogoşele umplute.Ciocolata o topim pe baie de aburi iar cu o linguriţă punem deasupra.Dăm la rece, apoi servim! 

Mai multe