Haioşe din aluat cu osânză – Adriana Rada
Ingrediente: 1,2 kg făină, 300 g osânză, 3 gălbenuşuri, 3 linguri zahăr, un praf de sare, 1 lingură zahăr, 2 linguri oţet, apă minerală cât cuprinde.
Umplutură: gem de căpşuni sau rahat, zahăr praf;
MOD DE PREPARARE
Din osânză şi 600 g făină facem un fel de aluat cu care o să ungem de trei ori aluatul pe care-l vom facem din restul de ingrediente.
Din primul aluat facem trei grămăjoare. Din celălalt aluat se întinde o foaie foarte subţire pe care îl ungem cu prima grămăjoara îl împăturim îl lăsăm la rece o jumătate oră şi apoi repetăm încă de două ori ungerea şi împăturitul. După fiecare ungere lăsăm aluatul la rece.Trebuie să împăturim de fiecare dată aluatul în acelaşi sens. Înainte de coacere întindem aluatul de grosimea unui deget. Se vor tăia pătrăţele cu un cuţit înfierbântat în foc. Se umplu cu gem de căpşuni şi rahat (după preferinţe). Punem o scobitoare ca să nu curgă gemul afară. Le coacem la foc potrivit cu deschizătura către interiorul cuptorului. După coacere se dau prin zahăr praf. Sunt mai bune a doua zi.