În câte feluri poţi folosi dovleacul
Dovleacul e nelipsit din „colecţia” de toamnă-iarnă a reţetelor care se coc în bucătăriile vedetelor. Este sănătos, gustos şi poţi să faci din el de la plăcinte până la supe, salate şi tocăniţe. Încearcă-le şi tu!
Curechi de dovleac de la Marius Tudosiei
Prezentatorul emisiunii «Sănătatea în bucate» de la Digi 24 ne propune o reţetă descoperită în Crişana. A luat: 1 kg dovleac, 2 cepe mari, 2 linguri untură de porc, 2 linguri de făină, 2 linguriţe de boia, un pahar mare de smântână dulce şi mărar uscat. A încălzit untura, a călit în ea ceapa tăiată mărut, a adăugat făina, apoi smântâna şi boiaua.
Dovleacul ras în prealabil, stropit cu sare, lăsat puţin, apoi stors de zeamă, a fost adăugat în cratiţa de pe foc. A venit şi rândul mărarului uscat să fie adăugat. Totul s-a mai fiert puţin până când mâncarea de dovleac a început să semene cu o varză călită.
Supă cremă de la Laura Cosoi
Ingrediente: 1 dovleac, 2 linguriţe de ghimbir ras, 2 morcovi, 1 cartof, ½ ţelină, 1 ardei verde, 2 frunze de ţelină, 3 linguri mix de seminţe, 1 linguriţă cardamon, ½ linguriţă scorţişoară, 1 linguriţă nucşoară, 2 linguri ulei de măsline, 1 căţel de usturoi, 1 conservă lapte de cocos, fulgi de cocos pentru decor, crutoane.Mod de preparare: se fierb morcovii, cartoful, ţelina şi ardeiul. Dovleacul se taie şi se coace la cuptor 30-40 de minute. Se blenduieşte cu legumele fierte, apoi se adaugă laptele de cocos şi condimentele.
O plăcintă de la Prinţesa Polonic
Fosta prezentatoare tv Anca Lungu a gătit o plăcintă cu dovleac şi, pentru că i-a ieşit senzaţional, a postat-o pe blogul ei, printesapolonic.ro. Ingrediente: 220 g făină, 125 g unt, 1 lingură zahăr, o jumătate de linguriţă de sare, 60 ml apă rece, 1 albuş de ou, iar pentru umplutură 1,5 kg de dovleac, 50 g zahăr brun şi o lingură de scorţişoară măcinată.Mod de preparare: amestecă făina cu sarea şi cubuleţele de unt, încorporează apa şi frământă aluatul, apoi lasă-l 30 de minute la frigider înfăşurat într-o folie de plastic. Între timp, curăţă şi dă dovleacul prin răzătoare, amestecă-l cu zahărul şi scorţişoara. Scoate aluatul de la frigider, împarte-l în două bucăţi egale pe care le vei întinde cu un sucitor. Pune prima bucată în tavă unsă cu unt, peste ea pui dovleacul şi acoperi cu cealaltă bucată de aluat. Înţeapă plăcinta cu furculiţa, unge-o cu albuş să dă-o la cuptorul preîncălzit pentru 40 de minute.
Salată de toamnă de la Ioana Ginghină
Actriţa Ioana Ginghină îşi face frecvent toamna o salată sănătoasă şi foarte gustoasă. Foloseşte: 2-3 mâini de frunze de rucola, 100 g dovleac, 10 boabe de strugure alb, germeni de grâu (opţional), seminţe crude de dovleac şi de floarea soarelui, ulei de măsline, oţet balsamic, sare şi o linguriţă de miere. Dovleacul se taie în bucăţele şi se coace la cuptor 20 de minute, apoi se amestecă într-un bol cu restul ingredientelor. Se savurează la cină.
Brownie cu dovleac
Bloggeriţa Mihaela Sava ne dă pe site-ul ei, laprajiturela.ro, o reţetă delicioasă. Avem nevoie de: 180 g unt, 260 g ciocolată neagră, 260 g zahăr, 1 linguriţă extract de vanilie, 3 ouă, 80 g cacao, un praf de sare. Pentru cremă: 100 g mascarpone, 50 ml smântână pentru frişcă, 50 g zahăr pudră, ½ linguriţă scorţişoară, ¼ linguriţă ghimbir pudră, cuişoare măcinate, nucşoară, 400 g piure de dovleac copt.Mod de preparare: se topesc untul, zahărul şi ciocolata, după ce se răceşte amestecul, se adaugă ouăle bătute uşor, apoi extractul de vanilie, făina, praful de sare şi cacaoa. Turnăm compoziţia în tava tapetată cu hârtie de copt, apoi pregătim crema. După ce am copt dovleacul, amestecăm toate ingredientele şi, cu o lingură, punem crema din loc în loc peste compoziţia de ciocolată. Cu ajutorul unei furculiţe, facem un model marmorat. Dăm tava la cuptor pentru 30 de minute.
Gratin de dovleac de la Nicolai Tand
Ingrediente: 1 dovleac plăcintar (1 kg), 1 kg cartofi, 800 ml smântână lichidă pentru gătit, 3-4 căţei de usturoi, sare, piper, parmezan.Mod de preparare: dovleacul şi cartofii se dau prin răzătoare în felii cât mai subţiri (1 mm). Se prepară un sos din smântână, sare, piper, usturoiul dat prin răzătoarea fină, o mână de parmezan ras. Într-un vas termorezistent se pun un strat de smântână, apoi de dovlecei, de cartofi, apoi de dovleac, şi iar unul de cartofi. Se toarnă şi restul de smântână. Legumele trebuie să fiarbă în acest sos alb. Pentru un plus de culoare, se presară deasupra câteva feliuţe de dovlecei şi puţin parmezan, apoi se dă la cuptor pentru 20-30 de minute.