Îţi dăm 4 reţete senzaţionale de paste
Cine nu iubeşte pastele?! Spaghete, penne, tortellini, tagliatelle, lasagna, proaspete sau uscate, galbene sau verzi, roşii sau negre, în combinaţii dintre cele mai diverse, aceste preparate pot satisface absolut toate gusturile.
Şi, pentru că octombrie este considerată „luna internaţională a pastelor”, bucătarul de la Capricciosa, chef Florin Şerban, ne-a întâmpinat cu 4 reţete delicioase, pe care le poţi face şi tu foarte uşor acasă.
Înainte de a te apuca de gătit, poate ar fi util să cunoşti câteva reguli de bază. Chef Florin Şerban mărturiseşte că pastele se pun la fiert doar când apa începe să dea în clocot. În apă se presară puţină sare şi, eventual, ulei, ca să nu se lipească pastele între ele. „Timpul de fierbere ar trebui să fie cu un minut mai scurt decât scrie pe ambalaj, astfel încât pastele să fie al dente. Apoi, combinaţiile sunt infinite – de la simple paste cu unt şi usturoi, până la reţete cu toate legumele posibile, cu brânzeturi, cărnuri de toate felurile şi condimente după pofta inimii”, spune specialistul.
Tagliatelle cu ciuperci proaspete
Ingrediente: 100 g tagliatelle, 30 g unt, un căţel de usturoi, ulei de măsline extravirgin, 50 g ciuperci proaspete (hribi), 1 g cremă de trufe negre.
Mod de preparare: Punem pastele la fiert. Între timp, topim untul cu uleiul de măsline şi rumenim puţin usturoiul tocat mărunt, adăugăm hribii. Pastele fierte şi bine scurse de apă se amestecă cu preparatul din tigaie, iar deasupra se pune crema de trufe.
Spaghete integrale cu creveţi
Ingrediente: 80 g spaghete, 50 g ceapă roşie, 30 g creveţi proaspeţi, 3 căpşune, sare, ulei de măsline, 50 g coniac.
Mod de preparare: Pastele se pun la fiert. În paralel, se pregăteşte sosul. Se trage ceapa tocată mărunt în ulei, se adaugă căpşunele şi creveţii proaspeţi, totul se stinge cu coniac. În acest amestec din tigaie se pun pastele fierte şi scurse bine şi se lasă până se evaporă coniacul şi totul devine o cremă.
Paste cu cârnaţi de casă şi smântână
Ingrediente: 80 g paste (mezemaniche), 80 g cârnaţi de casă (de porc), 150 ml smântână, 30 g cremă de trufe negre, 30 g parmezan.
Mod de preparare: Cârnatul se mărunţeşte şi se prăjeşte în ulei de măsline, se adaugă smântâna şi crema de trufe negre. Pastele fierte se adaugă în acest sos, se presară parmezanul şi se lasă până ce sosul se mai îngroaşă şi capătă consistenţă.
Fusilli cu prosciutto crudo şi pesto de dovlecei
Ingrediente: 80 g paste fusilli (spiralate), 30 g prosciutto crudo, o linguriţă de unt, pesto de dovlecei (un dovlecel verde, muguri de pin, usturoi, parmezan, sare, ulei de măsline).
Mod de preparare: Prosciutto se trage în unt, se adaugă pastele fierte, parmezanul şi pesto de dovlecei. Se ţine la foc mic până devine cremos. Pentru sosul pesto – se mixează toate ingredientele.
Le-a gătit multor fotbalişti
Chef Florin Şerban are 32 de ani, iar la Capricciosa lucrează de când avea doar 16 ani. O jumătate din viaţă, s-ar putea spune. În toată această perioadă, a avut ocazia să gătească pentru nume celebre, cum ar fi Gheorghe Hagi, Adi Mutu, Cristi Chivu, Alin Stoica, dar şi Ilie Năstase sau Marcel Pavel. Îi cunoaşte pe toţi, iar vedetele ţin să-i strângă mâna după ce se ridică de la masa lui. Adi Mutu şi iubita lui chiar au fost prezenţi la ziua de naştere a fiului său, Antonio, în vara acestui an.
Copiii lui vor să-i calce pe urme
Florin este tăticul a doi băieţi frumoşi, de care este tare mândru – Mario (8 ani) şi Antonio (6 ani). Le găteşte zilnic, iar pastele sunt mâncărurile lor preferate. „Vor şi ei să se facă bucătari, fascinaţi, probabil, de tot procesul acesta care se întâmplă în bucătărie”, explică Chef Florin. Georgiana, soţia, e şi ea printre cele mai fericite femei – cu un soţ bucătar, nu trebuie să mai stea ea la cratiţă.