Mâncare chinezească cu piept de pui şi legume – Tania Kiswani

28 octombrie 2016 12:04   Rețete
Ultima actualizare:

Ingrediente:

-4 ardei graşi în 4 culori (roşu, galben, portocaliu şi verde)

-2 bucăţi de piept de pui mai mari sau 3 mai mici

-100 ml ulei de măsline

-3 morcovi potriviţi

-1 cutie de ciuperci feliate

-1 cutie de porumb fiert

-3 linguri  sos de soia

-3 linguri  BBQ sauce-sos barbeque

-2 linguri de melasa de rodii(pomegranate molasses)

-2 linguri mirodenia sau vegeta

-1/2 pahar apă + 1 lingură de amidon alimentar

-sare

-piper

Sarea se adaugă după ce punem sosul de soia şi mirodenia, pentru că ele sunt deja sărate.

Garnitură de orez Basmati

Ingrediente:

-300 g. orez,

-6 linguri ulei măsline,

-2 linguriţe de hell(cardamom)măcinat

-sare după gust,

-o linguriţă piper alb(facultativ).

-apă fiartă(la fiecare 100 g. de orez se folosesc 200ml de apă, plus 2 linguri de ulei sau unt)

Mod de preparare:

Mai întâi se taie pieptul bucăţi, (eu îl tăi bucăţi mai mari, dar se poate tăia şi  fâşii mai lungi)apoi se pune la fiert  până da câteva clocote, după care îl scotem, îl clătim şi îl punem la prăjit în ulei de măsline până devine uşor auriu(desigur la foc mic).

Între timp se taie morcovul fâşii şi îl punem  peste pieptul de pui, dar tot la foc mic.

După vreo 10 min se adaugă şi ardeiul colorat tăiat în fâşii. Pe toată perioada nu se foloseşte nici o lingură pentru învârtit, se amestecă doar prin scuturarea oalei, ca să nu se distrugă legumele şi să-şi păstreze formă lor în naturală.

După ce s-au muiat legumele se adaugă ciupercile tăiate (dacă ciupercile sunt tăiate mari se vor mai mărunţi, că să aibă toate legumele dimensiune aproape egale), porumbul fiert, piperul, vegeta şi  sosurile amintite mai sus. Dizolvăm amidonul în jumătatea de pahar de apă, amestecăm  bine şi turnam în oală şi se învârte puţin cu o lingură de lemn că să nu facă cocoloaşe. Sarea se adaugă după vreo 10 minute, după ce  sosul de soia se va încorpora în legume şi carnea de pui. Se mai lasă încă 15 min la foc mic şi apoi se stinge focul.

Şi acum să  ne ocupăm de garnitură. Orezul se spală în 2-3 ape, apoi se pune la muiat timp de 15 min. După ce s-a muiat orezul se strecoară de apă şi se pune la călit într-o cratiţă de teflon în care a fost încins uleiul de măsline şi se va

lasă 1 min învârtindu-se cu o lingură de lemn apoi se adaugă, sarea, piperul alb, cardamomul şi se va pune apă clocotită  lăsându-se la fiert la foc mic. Dacă aveţi la dispoziţie puteţi pune sub cratiţă o tăbliţă că să nu fie flacăra prea mare.

Cu cât focul este mai mic cu atât orezul va ieşi perfect..!Orezul se găteşte destul de repede în maxim 15-20 min.

Cantitatea de apă necesară pentru orezul basmati pe care o folosesc eu:

-la fiecare pahar de orez muiat eu pun un pahar şi un sfert de apă fiartă; Dacă orezul a fost pus la înmuiat o perioada mai mare de timp va trebui să micşoraţi cantitatea de apă. Nu  învârtiţi în orez decât la început când se pune apa şi a început să fiarbă orezul, după aceea îl lăsaţi până se găteşte singur. Poftă bună!

Mai multe