Mucenici moldovenești sau muntenești? Trei rețete pentru toate gusturile
În fiecare an la, 9 martie, creștinii sărbătoresc “cei 40 de mucenici”. Conform tradiției, se pregătesc 40 de colaci care se numesc mucenici sau măcinici și au forma cifrei 8. În funcție de zonă, pot varia. Dacă îți plac mucenicii cu zeamă, cunoscuți ca mucenici muntenești, ori îi preferi pe cei moldovenești, iată trei variante din care să alegi ce îți place.
Mucenici fierţi cu miere şi arome
Timp de preparare : 45 minute
Calorii : 150/100 g
Ingrediente mucenici fierți cu miere
500 g mucenici gata preparaţi
300 g nucă tocată nu foarte mărunt
200 g miere
4 l apă
4 plicuri de zahăr vanilat
coaja de la o lămâie
o linguriţă scorţişoară
o linguriţă cu esenţă de rom.
Preparare mucenici fierți cu miere
Punem apa la fiert cu un praf de sare şi cu zahărul vanilat. Când apa începe să fiarbă, în vas punem mucenicii. Îi lăsăm să fiarbă, amestecând uşor, din când în când, pentru a evita să se lipească între ei.
Când aceştia sunt aproape fierţi, adăugăm mierea, scorţişoara şi coaja rasă de la o lămâie. După aceea, îi mai fierbem, la foc mic, încă zece minute. După ce s-au fiert (se ridică la suprafaţa siropului), luăm cratiţa de pe foc. La fiecare porţie adăugăm nucă şi rom. Se pot mânca, după preferinţă, atât calzi, cât şi reci.
Mucenici muntenești fierți (aluat făcut în casă)
Timp de preparare : 50 minute Calorii : 230/100g
Ingrediente pentru mucenici cu zeamă
Ingrediente pentru aluat: 250 g făină, 120 ml apă caldă, 1 linguriţă rasă cu sare
Ingrediente pentru sirop: 300 g zahar, 300 g nucă, 1 linguriţă scorţişoară măcinată (şi alte arome dacă vă plac: coajă de lămâie, de portocală, vanilie, nucă de cocos), 1 ½ l apă.
Preparare mucenici muntenești
Frământăm un aluat din făină (250 g), apă caldă (120 ml) şi sare pe o planşetă presărată cu făină; după aceea, tăiem dreptunghiuri subţiri de aluat (1 : 1/2 cm) şi le strângem la mijloc cu două degete, încât aluatul să ia forma cifrei 8. Lăsăm mucenicii să se usuce cel puţin patru ore.
Într-un vas mai mare, punem la fiert 2 l de apă, iar când apa dă în clocot punem mucenicii. Lăsăm focul mic şi îi fierbem timp de 20 de minute. După aceea, adăugăm sarea şi zahărul, mai lăsăm să clocotească de cinci-şase ori şi oprim focul.
Trecem nuca prin maşina de tocat, dar o punem în farfuria cu mucenici în momentul în care-i servim, călduţi sau reci. Fiecare porţie o asezonăm cu scorţişoară măcinată (şi alte arome, după gust) şi o servim în castronaşe de supă.
Mucenici moldoveneşti (Sfinţişori)
Ingrediente pentru aluatul de mucenici moldovenești
1kg făină
3 ouă
4 linguri de miere
350 ml lapte
50g drojdie proaspătă
100gr unt
sare
2 pliculeţe zahar vanilat.
Ingrediente pentru siropul de mucenici moldovenești
Zahăr, miere, apă, lămâie rasă, suc de lămâie, esenţă de rom, miez de nucă, nucă de cocos. Stabilim cantităţile, după preferinţele noastre.
Preparare mucenici moldovenești
Din ingredientele de mai sus se face un aluat care se lasă la dospit, până când acesta creşte şi îşi dublează volumul. Apoi, aluatul se împarte în mai multe bucăţi din care se fac şuviţe şi se împletesc în formă de opturi. Mucenicii se aşază în tava unsă cu grăsime şi se lasă să crească, apoi se ung cu ou. Mucenicii sfinţişori se coc la foc potrivit, până se rumenesc.
Separat, se amestecă zahărul, mierea, coaja rasă de la o lămâie şi apa. Când mucenicii rumeniţi s-au mai răcit, îi lăsăm să stea în sirop, până când se vor însiropa foarte bine. După aceea, îi aşezăm pe un platou şi-i presărăm cu nucă şi (opţional) cu nucă de cocos.