Mucenici muntenești, rețeta delicioasă a lui Cătălin Scărlătescu
Chef Cătălin Scărlătescu le-a prezentat gospodinelor reţeta de mucenici munteneşti pe care el o prepară în ziua de 9 martie, de sărbătoarea Sfinților 40 de Mucenici din Sevastia.
Ingrediente mucenici muntenești à la chef Scărlătescu
Pentru aluatul de mucenici muntenești
- 500 de grame de făină
- 50 de grame de drojdie
- 200 de ml de apă călduţă
- 100 ml de ulei
- sare
- zahăr vanilat
Pentru zeama mucenicilor
- 2-3 litri de apă
- 350 de grame de zahăr
- 800 de grame de nucă măcinată
- 1 lingurita de scorţişoară
- coajă de la o lămâie
- sare
- zahăr vanilat
- esenţă de rom
Mod de preperare de mucenici à la chef Scărlătescu
Mod de preparare Se pune făina într-un vas mare şi se realizează o gaură în mijlocul acesteia, în care se adaugă zahărul vanilat, sarea, uleiul, drojdia şi apa. Se frământă bine toate ingredientele până rezultă o cocă. Aluatul rezultat se lasă la dospit câteva minute în vasul acoperit. După ce aluatul a crescut, se întinde cu sucitorul, se taie în fâşii şi se formează 8-uri mici pe care îi punem la fiert câteva minute. Se scot într-o sită pentru a scăpa de surplusul de apă, după care se introduc la cuptor până se rumenesc frumos. După ce s-au copt se lasă la întărit timp de o noapte.
A doua zi puneţi apa pe foc. Când ajunge în punctul de fierbere se adaugă coaja de lămâie, zahăr vanilat, o linguriţă de scorţişoară şi un praf de sare. Amestecaţi puţin, iar după ce e gata zeama puneţi 8-urile şi nuca.