Musaca cu carne de porc, curcan şi vin alb – Felicia Vanea
Ingrediente
1 kg cartofi
700 g carne porc+curcan
3 ouă
300 ml smântână
100 ml vin alb
usturoi
1 ceapă
1-2 roşii
piper
cimbru
pătrunjel verde
Mod de preparare
Bucăţile de carne le dăm prin maşina de tocat şi le amestecăm să se omogenizeze. Cartofii îi fierbem în coajă, în apă cu sare cam 20 de minute, apoi îi lăsăm să se răcească, îi curăţăm şi îi tăiem felii groase de 3-4 mm. Ceapa curăţată o tocăm mărunt, la fel şi 1-2 roşii.
Într-o tigaie încingem două linguriţe de ulei şi tragem ceapa şi roşia la tigaie. Adăugăm apoi carnea şi o călim până se albeşte. Condimentăm cu mirodeniile şi adăugăm vinul şi pătrunjelul tocat mărunt. Lăsăm să fiarbă acoperit la foc domol, aproximativ 20 de minute până scade sosul format. Într-un vas termorezistent, uns cu puţin unt şi presărat cu pesmet, aşezăm feliile de cartofi până acoperim bine fundul vasului, adăugăm jumătate din cantitatea de carne tocată, alt strat de cartofi, cealaltă jumătate de carne tocată şi deasupra ultimul strat de felii de cartofi.
Batem bine cele trei ouă, adăugăm smântână şi răsturnăm peste cartofii din vas. Presăram pătrunjel verde tocat mărunt. Dăm musacaua la cuptorul dinainte încălzit la 200 de grade C, pentru 30 de minute, apoi reducem la 180 de grade C şi lăsăm pînă se rumeneşte frumos deasupra musacaua. Scoatem din cuptor musacaua, o porţionăm şi o servim alături de felii de roşii.