Mușuroi de cârtiță, un desert gustos și de efect. Ingrediente și mod de preparare
Mușuroiul de cârtiță a căpătat din ce în ce mai multă popularitate și la noi, fiind atât ușor de preparat, dar și gustos și de efect.
Pentru blat
4 ouă
180 g făină
180 g zahăr
4 linguri cacao
4 linguri apă clocotită
7 g praf de copt
Pentru cremă
500 ml smântână
250 g brânză cremoasă
160 g zahăr
1 banană
100 g ciocolată neagră
65 ml apă
15 g gelatină
Mod de preparare mușuroi de cârtiță
Pentru blat, separi albușurile de gălbenușuri. Pui albușurile la frigider, iar gălbenușurile le lași într-un bol la temperatura camerei. Cerni și amesteci făina cu praful de copt și cu pudra de cacao. Bați gălbenușurile și, în timp ce mixezi, torni câte o lingură de apă clocotită. Mixezi un minut, apoi adaugi zahărul, după care continui cu mixerul încă 3-4 minute, până obții o compoziție pufoasă. Încorporezi amestecul de ingrediente solide.
Bați albușurile reci până devin spumă, le adaugi în aluat, apoi îl răstorni într-o formă rotundă tapetată. Dai tava la cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius, timp de 30 de minute.
Lași blatul să se răcească 10-15 minute în cuptor, cu ușa întredeschisă, apoi îl transferi pe un grătar, pentru a se răci. Ulterior, decupezi 2 cm din marginile blatului și de zdrobești.
Pentru cremă, înmoi gelatina în apă rece 15 minute. Așezi compoziția pe foc și amesteci continuu până începe să dea în clocot. Iei gelatina și pasezi brânza, banana și zahărul (te poți ajuta de blender), apoi încorporezi gelatina. Bați smântâna rece până devine cremă și o adaugi în amestecul de brânză, apoi omogenizezi ciocolata tăiată bucățele.
Îmbraci un vas rotund în folie alimentară care să atârne și pe margini, torni crema, așezi blatul peste ea și strângi folia. Dai bolul la frigider peste noapte. A doua zi, răstorni prăjitura și decorezi cu blatul zdrobit.