Noi facem mici zi şi noapte
Poate să vină minivacanţa de 1 Mai! Mititeii sunt gata să fie puşi la grătar. Delicioşii mici sunt în drum spre marile magazine. Vremea va fi frumoasă în acest an, aşa că producătorii se aşteaptă să vândă cel puţin 30 de milioane de mici.
Reporterii Click! au plecat la primele ore ale dimineţii spre o fabrică unde micii se prepară pe bandă rulantă. Chiar şi aşa, am ajuns când se preparau ultimii mititei din tura de noapte. Pe Florin Horea l-am găsit la malaxorul de carne. Pe timpul nopţii, tocase 3 tone de carne. Mare parte din această cantitate va ajunge pe grătarele românilor. Alături de el, Constanţa ne-a spus sfârşită de puteri că, peste noapte, a porţionat mai mult de 2.000 de mici. De peste 20 de ani face munca asta. Colega ei, Florentina Pene, a aranjat frumos micii în casolete. În total, prin mâinile ei, în 8 ore de muncă, au trecut 800 de casolete, etichetate, tocmai bune să plece spre magazine.
”Fie om de rând, fie bogat, nu există român care să nu vrea să mănânce mici de 1 Mai. Anul acesta, este vreme frumoasă, aşa că ne-am pregătit din timp să suplimentăm producţia de mici. În această perioadă, producţia aproape se dublează. Să ştiţi că tradiţia micilor la grătar s-a transmis de la generaţia care pleca de la paradele comuniştilor direct la bere şi mici. Când ne apropiem de această sărbătoare, noi începem să producem 500 kg pe noapte şi ajungem la o tonă de mici pe noapte. Dimineaţa devreme, casoletele sunt deja în drum spre marile magazine”, ne-a explicat Valentina Mocanu, directorul de producţie de la Fabrica de mezeluri Angst, din Buftea.
Cum prepari acasă pasta de mici
INGREDIENTE: 500 g carne de porc, 1 kg carne de vită, 1/2 lingură bicarbonat de sodiu, 300 ml apă, un cub concentrat supă de vită/supă concentrată de vită, boia de ardei dulce, 2-3 căţei usturoi, 1/2 linguriţă pudră de usturoi, sare, piper, cimbru.
PREPARARE: Se curăţă carnea şi se toacă în maşină. Carnea de vită trebuie să fie macră, iar cea de porc mai grasă. În final, ar trebui să fie 1/3 grăsime, la 2/3 carne macră. Tot prin maşin de tocat se trec şi căţeii de usturoi, apoi se adaugă bicarbonatul de sodiu, boia, pudra de usturoi, sare, piper şi cimbru. Se frământă ingredientele pentru 25-30 minute la robot sau pentru 40-45 minute de mână, până se omogenizează. În timp ce se frământă, se adaugă apă în care s-a dizolvat un cub de concentrat de vită. Pasta omogenă se acoperă cu capac şi se pune la frigider pentru minimum 4 ore. Se formează apoi micii, 8-10 cm lungime. Apoi, se frig pe grătar pentru 5-6 minute.